Ett spädbarn vårdas för undernäring på sjukhus i Juba. Foto: TT

Regeringen: Sydsudan drabbad av svält

Uppdaterad
Publicerad

Svält råder nu i delar av Sydsudan, meddelar regeringen samt FN. Över 100.000 har redan drabbats och svälten riskerar att sprida sig.

– I Unity-området klassar vi situationen i vissa län som svält eller risk för svält, säger Isaiah Chol Aruai, chef för statistikorganet NBS, på en presskonferens i huvudstaden Juba.

Unity är en tidigare delstat vid landets norra gräns, mot Sudan.

En miljon på gränsen

Ytterligare en miljon sydsudaneser är i dag på gränsen till svält, uppger myndigheterna. Minst en fjärdedel av dem är barn och om de inte får snabb hjälp riskerar många av dem att dö, enligt FN:s barnorganisation i landet.

FN beskyller samtidigt president Salva Kiirs regering för att blockera mattransporter till vissa delar av landet, skriver AP.

Sydsudan, som blev självständigt från Sudan 2011, är drabbat av både krig och en sammanfallande ekonomi. Enligt Isaiah Chol Aruai befaras detta leda till att hälften av landets befolkning får problem med att äta sig mätta i sommar.

Fler länder i riskzonen

– Våra värsta farhågor har blivit verklighet, säger Serge Tissot, chef för livsmedels- och jordbruksmyndigheterna i Sydsudan.

Enligt FN:s definition av svält ska minst 20 procent av invånarna i ett område lida av extrem brist på livsmedel, 30 procent ska vara undernärda och två personer per 10.000 invånare ska dö dagligen, skriver itv.com.

Också i Jemen och Somalia har det varnats för att svält hotar.  Enligt FN:s livsmedelsprogram WPF riskerar över 20 miljoner människor att drabbas av svält de närmaste sex månaderna, på grund av krig och torka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.