Det var i början av februari som president Donald Trump, i samråd med sin nära rådgivare Elon Musk, meddelade att USAID – världens största enskilda biståndsgivare – ska läggas ned och alla projekt sättas på paus. Beskedet har väckt starka reaktioner internationellt, då USAID står för närmare 40 procent av det globala humanitära biståndet.
För länder som Somalia kan beslutet bli förödande. En tredjedel av det bistånd Somalia tar emot kommer från just USAID. Nu tvingas biståndsorganisationen Rädda Barnen stänga ned över 100 livsavgörande hälso- och nutritionscenter, som varje dag behandlar undernärda och sjuka barn. Femtio av de mobila hjälpcenterna är redan helt stängda och resterande är öppna till medicinerna tar slut, och det handlar om veckor.
– Vi har inte längre mediciner, och vår personal har börjat lämna sina tjänster, säger Binyam Gebru, biträdande landschef för Rädda Barnen i Somalia till SVT:s Agenda.
Insatser för 80 000 barn dras tillbaka
Totalt beräknas 1,8 miljoner barn i Somalia lida av akut undernäring. Rädda Barnen har kunnat ge stöd till omkring 400 000 av dem. Nu tvingas man dra tillbaka insatserna för 80 000 barn – barn som ofta är helt beroende av den hjälp organisationen ger. Om man räknar in barnens familjer så är det 190.000 som drabbas, enligt Binyam Gebru.
Organisationen hoppas kunna rädda en fjärdedel av sin verksamhet i Somalia med hjälp av nya finansiärer. Men samtidigt ökar desperationen bland de familjer som nu står helt utan skyddsnät.
– Under mina tjugo år i biståndsarbete har jag aldrig varit med om något liknande. Vi har klarat av kriser förut, men den här gången vet vi inte hur det ska gå. Vi försöker hitta andra givare, men även många europeiska länder skär ner, säger Gebru.
Rädda barnen, som är en av världens största biståndsorganisationer har gjort uppskattningar om effekterna av nedmonteringen av USAID i några av deras programländer:
Syrien: Nedskärningar tvingar Rädda Barnen att lägga ner program för nutrition, barnskydd och utbildning, vilket drabbar minst 17 000 människor. I Al Hol-lägret stängs skolklasser – 640 barn mister både utbildning och skydd.
Gaza: Nästan alla barn har osäker tillgång till mat. Nedskuret bistånd innebär att Rädda Barnen måste avsluta stöd till undernärda barn, gravida kvinnor och nyfödda.
Sydsudan: 27 vårdinrättningar har stängt 2025 på grund av amerikanska biståndsnedskärningar. Det har lett till brist på vård för sjukdomar som kolera och undernäring – barn har dött när de inte hunnit få hjälp.