Foto: TT

Larmet: 92 procent andas dålig luft

Uppdaterad
Publicerad
Nio av tio andas dålig luft och varje år dör över sex miljoner människor i sjukdomar som kan kopplas till luftföroreningar.
– Det är en allmän hälsokris, säger Maria Neira vid WHO till nyhetsbyrån AFP.

Sämst är luften i städerna men luftkvalitén på landsbygden är ofta sämre än vad många tror, enligt Världshälsoorganisationen WHO:s experter, som i dag offentliggör en ny studie om världens luftkvalitet. Studien har fokuserats kring partiklar med en diameter som är mindre än 2,5 mikrometer, PM2,5. Partiklarna innehåller gifter som sulfat och sot, som kan tränga djupt in i lungorna eller i hjärt-kärlsystemet.

Eftersom luften är global drabbas alla människor i hela världen av smutsiga utsläpp men värst drabbade är Sydostasien och västra Stillahavsområdet – inklusive Kina, Malaysia och Vietnam. Närmare 90 procent av alla dödsfall som kan kopplas till luftföroreningar sker i utvecklingsländer, enligt experter till AFP.

Inneffektiva strategier

Dessutom är många av de strategier som antagits för att skydda människor från förorenad luft ineffektiva. Exempelvis hjälper de varningssystem kring dålig luftkvalitet som bland annat används i Kinas huvudstad Peking befolkningen föga.

Att stanna inomhus under en dag med extremt dålig luftkvalitet är helt enkelt inte lösningen på problemet. Inte heller tycks ansiktsskydd vara ett framgångsrikt vapen mot smutsig luft då det inte finns några bevis för att de är särskilt bra på att filtrera bort de farliga partiklarna.

Krävs krafttag

Studien, där data samlats från över 3 000 platser i världen, visar att 92 procent av alla människor i världen bor på platser där luftkvaliteten överskrider WHO:s gränsvärden. Och slutsatsen är enligt WHO glasklar. Krafttag måste tas för att minska luftföroreningarna, däribland minska antalet fordon på vägarna och förbättra avfallshanteringen.

Dessutom bör bra bränsle för matlagning uppmuntras, speciellt i fattigare delar av världen där träkol ofta används vid matlagning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer