• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Philadelphia växer användandet av drogen ”tranq”, en drog som egentligen ska användas som lugnande medel för stora djur. Varning för obehagliga bilder. Foto: Ronald Verhoeven/SVT

Larmet: Blev till ”zombie” av nya drogen

Uppdaterad
Publicerad

Det ska användas som lugnande medel till stora djur. Men istället finns nu drogen Tranq i 90 procent av missbrukarnas sprutor i Philadelphia. Nu varnar Vita huset för att preparatet blivit ett ”växande hot mot USA”.

Steven Cameron från Kensington, Philadelphia försöker sluta använda droger. Preparatet tranq, eller xylazin som det egentligen heter, ger honom stora sår av död hud på hela kroppen.

– Det är fruktansvärt. Och många har det värre än mig med amputationer och öppna sår där man ser ben och senor. Jag vet inte varför de började blanda in tranq i allt, säger han till SVT.

Vita huset: ”Växande hot”

Tranq används för att blanda ut andra droger som heroin och fentanyl. En dos kostar så lite som tre dollar, vilket gör det lätt för många missbrukare att ha råd. Runtom i hela USA har laboratorier upptäckt en lavinartad ökning av drogen vid överdoser. Det fick Vita huset att förklara tranq i kombination med fentanyl för ett ”växande hot mot USA”.

– Som läkare är jag djupt oroad över de förödande effekterna, sa Vita husets talesperson för drogrelaterade frågor Dr. Rahul Gupta tidigare i somras.

”Många tvingas amputera”

Organisationen Courage medicine försöker hjälpa missbrukare i Kensington, och framsteg har gjorts.

– Vi hjälper 40-50 patienter om dagen, säger Dr. Kevin Moore, ansvarig på organisationen.

Men såren som kommit att förknippas med användningen av tranq lägger på ett extra lager av problem.

– Våra sköterskor har tvingats lära sig ta hand om patienternas sår, annars tvingas kroppsdelar till slut amputeras. Det blir ett moment 22. Rehab-klinikerna säger att de först måste få sina sår läkta på sjukhus, och sjukhusen säger att de inte får komma dit så länge de är drogpåverkade, säger Moore.

Sverige och Xylazin

SVT Nyheter har sökt polisen för att få svar på om man beslagtagit något Xylazin i Sverige.

Stewe Alm, strategiskt ansvarig för narkotika på polisens Nationella operativa avdelning, NOA, uppger i ett skriftligt svar att det i skrivande stund inte gjorts något beslag av Xylazin av svensk polis. Han skriver också att det inte finns några underrättelser som talar för en förekomst av Xylazin på den svenska missbruksmarknaden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.