William Taylor, USA:s tillförordnade ambassadör i Ukraina, lämnar det det slutna kongressförhöret tillsammans med en säkerhetsvakt. Foto: Andrew Harnik/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Läs ambassadörens vittnesmål

Publicerad

William Taylors vittnade i de slutna kongressförhören om sin tid som ambassadör i Ukraina från juni 2019, bland annat om ovanliga omständigheter kring telefonsamtalet mellan presidenterna Trump och Zelenskyj i juli.

Enligt en utskrift av förhöret säger William Taylor att USA:s president Donald Trump krävt att Ukraina skulle utreda Demokraten Joe Biden och hans son förehavanden i landet, som gengäld till detta skulle Trump utlova militärt bistånd. 

I förhöret berättade Taylor även att USA tycks ha två sorters beslutsfattande när det kommer till Ukraina, dels en ”formell” väg och dels en ”informell” väg. Där den oregelbundna metoden inkluderade Trumps advokat Rudy Giuliani och USA:S EU-ambassadör Gordon Sondland, som sedan tidigare pekats ut som nyckelfigurer i den Demokratiska riksrättsutredningen.

”Det fanns en oregelbunden, informell kanal för amerikanskt beslutsfattande som inkluderade det särskilde sändebudet Volker, ambassadör Sondland, energiminister Rick Perry och, som jag senare lärt mig, Giuliani.”, säger Taylor i förhöret.

”Jag var tydligt i den regelbundna kanalen, men jag var också i den irregulära till den omfattningen att ambassadörerna Volker och Sondland inkluderade mig i vissa konversationer”.

Hela det 15 sidorna långa inledningsanförandet har publicerats av flera amerikanska medier, och finns att läsa här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer