Armin Laschet, ordförande för CDU, och nu även CDU:s kandidat till förbundskanslerämbetet. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP

Laschet stöds som kanslerkandidat

Uppdaterad
Publicerad

Efter sex timmars debatt röstade tyska CDU:s ledarskap för att stödja CDU-basen Armin Laschet som förbundskanslerkandidat. Under tisdagen blev det klart att rivalen Markus Söder officiellt ger upp striden.

Laschet fick 77,5 procent av de lagda rösterna, mot 22,5 procent för den i opinionsundersökningar betydligt mer populäre utmanaren Markus Söder, som leder det bayerska systerpartiet CSU.

Under tisdagen meddelade Söder att han ger upp striden och Armin Laschet blir det som efterträder Merkel och kandiderar till förbundskanslerposten.

Uppslitande strid

De två ledarna har ägnat sig åt en uppslitande strid inför öppen ridå, som tvåpartiblocket efter omröstningen nu hoppas få ett slut på.

Normalt är det här inte ett problem, då det mindre CSU i förbundslandet Bayern inte brukar utmana det nationella CDU om en förbundskanslerpost.

Extra problematiskt har det varit med en maktkamp mindre än ett halvår före det tyska parlamentsvalet.

Förbundskansler Angela Merkel har redan lämnat över partiordförandeskapet i kristdemokraterna CDU, och i samband med valet tackar hon för sig efter 16 år vid makten.

Söder accepterar

Söder har tidigare uppgett att han skulle acceptera CDU:s ledarskaps beslut och kliva åt sidan om ledarskapet valde hans rival, för att inte skapa en spricka mellan CDU och CSU.

– Tärningen är kastad, Armin Laschet blir kanslerkandidat. Vi stöttar honom fullt ut, utan något agg, sade Söder efter beskedet att han officiellt gett upp striden.

Bakgrund: Kohls och Adenauers parti

CDU är Tysklands kristdemokrater, och ett av de två partier som traditionellt dominerat tysk politik (det andra är socialdemokratiska SPD).

CDU leddes mellan år 2000 och 2018 av Angela Merkel. På listan över tidigare partiledare finns bland andra förbundsrepublikens förste ledare Konrad Adenauer och återföreningskanslern Helmut Kohl.

Efter Merkels avgång som ordförande tillträdde Annegret Kramp-Karrenbauer, som dock blev kortvarig på posten. I januari valdes Armin Laschet, ministerpresident i Nordrhein-Westfalen, till ny partiledare, efter att med relativt knapp marginal ha besegrat den mer konservative kandidaten Friedrich Merz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.