Armin Laschet vid en presskonferens i onsdags. Foto: Bernd Weisbrod/AP/TT

Laschets sista trumfkort: Angela Merkel

Uppdaterad
Publicerad

Med en vecka kvar till tyska valet ser läget dystert ut för Armin Laschet. Varken CDU-ledarens ”framtidslag” eller ”direktprogram” har vänt utvecklingen, och nu är goda råd dyra. Men ett trumfkort återstår: Angela Merkel.

– Opinionsmätningar är opinionsmätningar, i slutändan är det väljarna som bestämmer, säger Laschet, mannen som skulle ta över efter Merkel.

En vecka återstår till förbundsdagsvalet, men om mätinstituten inte är helt fel ute tyder mycket på att Merkels efterträdare i stället blir socialdemokraten Olaf Scholz, eftersom hans parti med viss marginal ligger före den kristdemokratiska unionen.

Den tredje och sista tv-sända valdebatten mellan Laschet, Scholz och De grönas Annalena Baerbock innebar ingen vändning för CDU.s kanslerkandidat. Enligt opinionsmätningar direkt efter debatten ses Scholz åter som den bäste kandidaten.

Laschet må vara pressad av opinionsläget, men CDU-toppen håller humöret uppe, som det anstår en rhenländare. I tv-debatterna med Scholz och Baerbock har Laschet visserligen varit på krigsstigen, men på presskonferenser och valmöten framstår han som allt annat än tyngd.

Prioriterade politikområden

I veckan presenterade Laschet det ”direktprogram” som ska genomföras om han får bilda regering, och som Kristdemokraterna hoppas ska locka tillbaka de miljontals väljare som har övergivit partiet sedan ordförandeskiftet i januari.

Planen: skattelättnader för familjer, mer kameraövervakning och hårdare straff för attacker mot blåljuspersonal samt förenklade byggregler för att motverka bostadsbristen. Till största del förslag som redan finns med i valprogrammet, men paketerade på ett nytt sätt, i syfte att understryka vilka politikområden som är särskilt prioriterade för Laschet.

Public service-kanalen ARD:s kommentator sågar programmet, som beskrivs som en ren kortversion av valprogrammet, och ”allt annat än den efterlängtade 'gamechangern'”.

Positivt tänkande

Tv-kanalen NTV skriver i en artikel att man kan lära sig mycket om positivt tänkande av Laschet, som nu spelat ut de flesta av sina kort – utöver direktprogrammet även det ”framtidsteam” av experter som CDU-ledaren presenterade för två veckor sedan för att lyfta fram partiets breda kompetens och förmåga att leda samhället på alla områden.

Ett trumfkort har han dock kvar på hand. I veckan får han sällskap av Angela Merkel på tre kampanjmöten, i Stralsund, München och Aachen. Merkel, som brukar toppa politikernas popularitetsmätningar, har hittills hållit en mycket låg profil i valrörelsen, något som väckt visst missnöje i kristdemokratiska led. Nu ska hon hjälpa Laschet att vända underläget till en valseger.

Spurtade och segrade

Inför delstatsvalet i 18-miljonersdelstaten Nordrhein-Westfalen 2017 låg den dåvarande oppositionsledaren Laschet och Kristdemokraterna tydligt efter Socialdemokraterna med den populära landsmodern Hannelore Kraft i toppen.

Men Laschet spurtade – och segrade. Något som starkt bidrog till att han vann ordförandestriden i CDU i januari i år, då han ansågs ha förmågan att vinna val.

Kan han upprepa bedriften från 2017? Svaret får vi på söndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.