En soldat från alliansen SDF på ett tak nära den del av byn Baghouz i östra Syrien som fortfarande hålls av IS. Foto: Felipe Dana/TT

Lastbilar med civila lämnar IS-fäste i Syrien

Publicerad
Minst tio lastbilar med män, kvinnor och barn har lämnat terrorrörelsens IS sista fäste i östra Syrien, byn Baghouz. Konvojen övervakas av den kurdisk-arabiska SDF-alliansen.

– Vi har specialstyrkor som arbetar med evakueringen av civila. Efter att ha försökt under många dagar har vi i dag lyckats evakuera den första omgången, säger SDF:s talesperson Mustefa Bali.

Det är ännu oklart hur många som har evakuerats, och om det finns stridande IS-anhängare bland dem, tillägger han.

Tusentals civila har tidigare lämnat området, men sedan kvarvarande IS-stridande blockerat vägar stoppades evakueringarna. Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som är baserat i Storbritannien, verkar det som om SDF nu nått en överenskommelse med jihadisterna.

Fortfarande civila kvar

– Det har pågått förhandlingar om att de sista IS-stridande ska ge upp. Det rapporteras om en överenskommelse, men det finns inga detaljer ännu, säger Rami Abdel Rahman, SOHR.

Offensiven mot det lilla område inne i Baghouz som fortfarande kontrolleras av jihadister har sinkats av att evakueringen inte kunnat slutföras. Fortfarande finns civila kvar inne på området.

Under tisdagen överlämnade sig flera stridande från IS samt tiotals civila, bland dem många utlänningar, enligt SDF-milisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer