Klotter till stöd för förbjudna terrorgruppen CIRA – Fortsättnings-IRA – på en mur i Craigavon i Nordirland. Arkivbild. Foto: AP/TT

Lastbilsbomb skulle smällt på brexitdagen

Publicerad

En bomb gömd på en lastbil skulle ha spridit förödelse i Storbritannien på brexitdagen den 31 januari. Av okänd anledning kom dock lastbilen aldrig iväg från Nordirland och har nu i stället oskadliggjorts av den lokala polisen.

– Hade det här fordonet och anordningen lämnat parkeringen skulle den utsatt folk på allmän väg vid rusningstid för enorma risker. De här människorna är helt okänsliga och hänsynslösa i det de gör, säger den nordirländske polischefen George Clarke på en presskonferens enligt tidningen Belfast Newsletter.

Polisen tipsades redan i fredags om bomben, men kunde då inte hitta det utpekade fordonet. Ett nytt tips i måndags innehöll emellertid fler detaljer, vilket ledde till att lastbilen kunde hittas i ett industriområde i Lurgan, sydväst om Belfast.

Polischef anklagar CIRA

Enligt tipsen skulle lastbilen ha åkt med färja till Skottland i fredags. Polischefen Clarke anklagar den förbjudna terrorgruppen CIRA – Fortsättnings-IRA – för att ha placerat ut bomben.

CIRA bröt sig ut ur Provisoriska IRA på 1980-talet och har aldrig erkänt det nordirländska fredsavtalet, Långfredagsavtalet, från 1998. Jämfört med sina föregångare under Nordirlands värsta orosår på 1970- och 80-talen har dock CIRA genom åren fört en relativt undanskymd tillvaro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.