Lastfartyg tappade 270 containrar i Nordsjön – innehöll Ikeamöbler och gift

Uppdaterad
Publicerad

Ett av världens största lastfartyg, MSC Zoe, har tappat drygt 270 containrar i havet på grund av hård sjögång i Nordsjön. Nu har en behållare med farligt ämne som föll i havet strandat på ön Schiermonnikoog i Nederländerna.

– Vi rekommenderar starkt att invånare och människor som kommit för att rensa stränderna genast uppsöker vård om de kommer i kontakt med behållarna, säger Jan-Willem Zwart, talesperson för den lokala räddningstjänsten.

Ämnet är organisk peroxid, som plastindustrier använder, och som är mycket brandfarligt. Enligt Zwart innehåller den behållare som hittades 25 kilo organisk peroxid och den kommer från en av tre containrar med ämnet i som fartyget tappat.

Människor som hittar något de tror är farligt uppmanas också att snarast ringa polis och räddningstjänst.

Innehöll leksaker och Ikea-möbler

Det var på onsdagen som boende på öarna Terschelling och Vlieland upptäckte uppspolade containrar på sina stränder.

I containrarna fanns bland annat tv-apparater, glödlampor, Ikea-möbler och leksaker.

Kustbevakningen uppmanar fartyg i området att vara extra uppmärksamma på flytande containrar.

Fraktbolaget MSC skriver att man tar händelsen på stort allvar ur miljösynpunkt och med hänsyn till eventuella skador på varorna, samt att man samarbetar med lokala myndigheter för att återfinna all försvunnen last.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.