Lavablock stora som hus faller från La Palma-vulkanen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att sidan på vulkanen på La Palma delvis kollapsat faller block av lava stora som trevåningshus från vulkanen, rapporterar Reuters. Det våldsamma utbrottet har dragit till sig turister som vill bevittna lavaströmmarna med egna ögon.

– Spektakulärt, men man känner med lokalbefolkningen, säger turisten Antonio Padron till Reuters.

– Vi bor på Lanzarote och tog oss hit när vi såg att det var vulkanutbrott. Det är en unik chans att få se något sådant här, säger turisten Sarah till Reuters.

Ena sidan av vulkanen Cumbre Vieja har delvis kollapsat och gjort att stora block av material och nya strömmar av lava spillt ut. Vissa block av smält lava var stora som trevåningshus, skriver Spaniens geologiska institut på Twitter.

De nya lavaströmmarna flyter genom områden som redan evakuerats twittrade Spaniens nationella säkerhetsdepartement.

By totalförstörd

Lavaflödet kan nå upp till 1 240 grader Celsius och har nu helt förstört det lilla som fanns kvar av byn Todoque och även nått nybyggda hus och industriområden.

– Att få se det på plats är verkligen spektakulärt. Samtidigt som man tar in naturens skönhet känner man med lokalbefolkningen som utsätts för det här dramat, säger Antonio Padron, på besök vid vulkanen.

Skalv har fått marken skaka

Ett tjugotal skalv skakade marken i byarna Mazo, Fuencaliente och El Paso. Det största skalvet hade en magnitud på 3,3.

Sedan vulkanutbrottet bröt ut den 19 september har över 1000 byggnader förstörts av lava och 6000 invånare evakuerats från sina hem, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.