Orsaken till den lavin som drog in över det italienska hotellet vid Gran Sasso-berget ska ha varit de jordskalv som drabbat området. En form av lavin som är ytterst ovanlig här i Sverige men en vanlig faktor i flera områden globalt.
– Tittar vi genom historien så har de största lavinerna bland annat varit jordskalvsutlösta säger Mårten Johansson vid Åre Lavincenter.
Och när det kommer till laviner så handlar det om mycket stora krafter som drar fram.
– Om man tänker att snö kan väga 100-500 kilo per kubik och vi tar en sluttning som är 10 gånger 30 meter, vilket är en jätteliten lavin, och ett flak som är 30 cm tjock släpper så pratar vi om 90 kubikmeter snö. Så även ett litet flak blir stora krafter och här pratar vi om något gigantiskt som släppt, det blir väldigt stora krafter, säger Mårten Johansson.
Svår räddningsinsats
Att den utlösts av ett jordskalv är en utmärkande faktor för lavinen, det andra att den gått in i ett hus säger Mårten Johansson.
– Att lavinen har gått ner i ett hus gör att det inte blir den klassiska lavinräddningen som vi är vana att prata om. Då en skidåkare, skoteråkare eller klättrare är begravd ute på fjället så har man för det mesta räddningsutrustning på sig som gör att man kan bli hittad. Här handlar det om personer som kanske låg i sin säng eller satt vid matbordet och inte alls är utrustade på det här sättet. Den här insatsen är snarare att jämföra vid raserade hus efter jordbävningar än lavinräddning, säger Mårten Johansson på Åre lavincenter.
Det faktum att de drabbade befinner sig i ett hus påverkar också möjligheterna att överleva.
– På ett sätt kan det öka överlevnadschanserna eftersom du faktiskt kan ha luftfickor om du är i ett hus. Den som varit begravd längst i en lavin överlevde i 13 dagar och den personen var begravd just i ett hus. Men samtidigt har du problemet att du kommer ha krossat glass och rasmassor som kan ha skadat dig så om överlevnadschanserna är större eller mindre törs jag inte svara på.