Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov skulle flyga till Serbien på måndagen, men stoppades av Bulgarien, Nordmakedonien och Montenegro som stängde sina luftrum. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB/TT

Lavrov stoppades från att flyga till Serbien – luftrum stängdes

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov skulle resa till Serbien på måndagen för att träffa den serbiske presidenten Aleksandar Vucic. Resan fick dock ställas in då tre av landets grannländer valde att stänga luftrummen för ministerns flygplan.

– Det ofattbara har hänt, säger Lavrov om händelsen, rapporterar AFP.

Bulgarien, Nordmakedonien och Montenegro stängde under måndagen sina luftrum för den ryske utrikesministern. Det ryska utrikesdepartementet bekräftade senare att ministerns resa ställts in, rapporterar flera internationella medier.

Departementets talesperson, Maria Zakharova, anklagar nu både EU och Nato för att klippa ytterligare band till Ryssland, rapporterar CNN.

– Länderna som gränsar till Serbien har stängt den enda flygvägen för Sergej Lavrovs flygplan, som skulle avgå till Serbien. Den ryska delegationen var planerad att föra samtal i Belgrad, men EU och Natos medlemsländer har stängt luftrummen, säger Zakharova enligt den ryska statliga nyhetsbyrån TASS.

Ryssland om förbudet: ”Fientlig aktion”

Kreml beskriver ländernas förbud som en ”fientlig aktion” och Dimitrij Peskov, Kremls talesperson, menar att ett sådant agerande kan orsaka problem för viktiga diplomatiska möten. Samtidigt påpekar han att förbudet inte hindrar Moskva från att upprättahålla kontakt med andra ”vänliga länder”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Planen var att den ryske utrikesministern skulle stanna i Belgrad i två dagar.

– Det här är att beröva en suverän stat rätten att utöva utrikespolitik, säger Lavrov enligt AFP.

Lavrov meddelar likväl att Ryssland och Serbien har nått en preliminär överenskommelse om fortsatta leveranser av rysk gas till Serbien.

Historiska band

Likt många andra europeiska länder är Serbien ett land som i hög grad är beroende av rysk gas, men till skillnad från andra har Serbien inte försökt strypa ledningarna efter Rysslands invasion av Ukraina.

I mars marscherade tusentals serber genom den serbiska huvudstaden Belgrad för att visa sitt stöd för Rysslands krigföring i Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer