Marine le Pen och Vladimir Putin Foto: TT

Le Pen vill lyfta sanktioner mot Ryssland

Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin tog i dag emot den franska extremhögerns presidentkandidat Marine Le Pen i Kreml.

– Han önskade henne lycka till i presidentvalet, säger Ludovic de Danne, som deltog i mötet.

Den franska extremhögerns presidentkandidat Marine Le Pen träffade under fredagen Rysslands president Vladimir Putin i Kreml.

-Vi kände att de förstod varandra, de var på samma våglängd, säger Ludovic de Danne, en av Marine Le Pens nära medhjälpare.

Internationell politik

Mötet pågick i en och en halv timme, och kretsade kring internationell politik, inklusive kampen mot terror, och väldigt lite om det stundande franska valet, enligt honom.

Putin ska ha sagt till Le Pen att han inte har någon avsikt att blanda sig i det franska valet, men att han förbehåller sig rätten att träffa vilka franska politiker han vill.

Le Pens Moskvaresa tillkännagavs i går av den statliga ryska nyhetsbyrån Tass. Syftet med resan sades då vara att träffa underhuset dumans talman Vjatjeslav Volodin och andra parlamentsledamöter. Den franska presidentkandidaten har bjudits in av Leonid Slutskij, ordförande i dumans utrikesutskott.

Le Pen sade i ett uttalande i fjol att hon, den amerikanske presidenten Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin ”vore bra för världsfreden”.

Lyfta sanktioner

Marine Le Pen sa efter mötet att om hon blir vald till Frankrikes president, kommer ett av hennes första steg bli att överväga att snabbt lyfta sanktionerna mot Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer