Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen väntar besök av Donald Trumps förre chefsstrateg Steve Bannon. Foto: TT

Le Pen samlar kraft med hjälp av Bannon

Uppdaterad
Publicerad

Ledaren för franska Nationella fronten, Marine Le Pen, hoppas på en pånyttfödelse för sitt stukade extremhögerparti under helgens kongress. Till sin hjälp har hon USA:s president Donald Trumps forne chefsstrateg Steve Bannon.

Han anländer till nordfranska Lille under lördagen där han väntas hålla tal inför partikongressen och träffa Marine Le Pen.

”Nyheten om att Steve Bannon kommer till kongressen har elektrifierat stämningen här i Lille under morgonen!”, skriver den lokale partiföreträdaren Jean-Patrick Fillet på Twitter.

Bannon, som tidigare drev den högerextrema nyhetssajten Breitbart, var en av Trumps närmaste män under den amerikanska presidentvalskampanjen och under hans första månader i Vita huset. Men efter slitningar dem emellan sparkades han från sin post i augusti i fjol.

Rundresa i Europa

Bannon har vid upprepade tillfällen uttryckt stöd för Europas ytterkantshöger, och är på rundresa på kontinenten för att främja en bred populiströrelse. Tidigare har han bland annat besökt Italien där Nationella Frontens samarbetspartner, främlingsfientliga Lega, ökade kraftigt i valet i söndags.

Nio månader efter den svidande förlusten mot Emmanuel Macron i det franska presidentvalet hoppas nu Le Pen blåsa nytt liv i Nationella fronten, och putsa fasaden på ett parti med en historia av öppen rasism och anti-semitism.

En del i den strategin är att ge partiet ett nytt namn, vilket väntas offentliggöras på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.