Nicola Zingaretti, ledare för Partito Democratico, Italiens socialdemokrater, är smittad med coronaviruset. Foto: TT

Ledare för regeringsparti i Italien smittad

Uppdaterad
Publicerad

Coronasmittan har nu nått hela vägen till Italiens regering. Nicola Zingaretti, ledaren för PD, det ena regeringspartiet, är smittad.

– Jag har coronaviruset och har isolerat mig i hemmet, hälsar han i ett videomeddelande

Italiens regering arbetar närmast dygnet runt med krisläget kring coronaviruset. Nära 4000 personer är konstaterat smittade och i regionen Lombardiet beskrivs situationen som ”galopperande” och nya röda zoner övervägs. Besked kommer senare i dag.

Mitt i detta nödläge kommer nu nyheten att Nicola Zingaretti, ledare för Partito Democratico, Italiens socialdemokrater, är smittad med coronaviruset.

Coronapandemin

– Läkarna har konstaterat att jag är positiv med Covid 19, säger Zingaretti i ett videomeddelande.

”Håll modet uppe”

Nyheten kom på lördagsförmiddagen och innebär att ledaren för ett av landets två regeringspartier nu är smittad. PD regerar Italien tillsammans med partiet Femstjärnorna.

– Jag mår bra men måste stanna hemma de kommande dagarna. Jag fortsätter hemifrån att delta i det viktiga arbete som måste göras. Försök att inte ha panik och följ de rekommendationer och regler som nu gäller. Håll modet uppe, säger Zingaretti.

Samtidigt har en polis i livvaktsstaben runt Lega-ledaren Matteo Salvini, före detta vice premiärminister och inrikesminister, smittats.

– Jag kommer att låta testa mig om läkarna vill det, jag gör allt som krävs av mig, säger Salvini i ett uttalande.

Flera uppsatta personer smittade

En rad högt uppsatta personer inom italiensk politik, poliskår och rättsväsendet är nu smittade.

Matteo Renzi, tidigare premiärminister och PD-ledare, nu ledare för utbrytarpartiet Italia Viva, skickar på twitter en hälsning till den förre partikollegan Zingaretti.

”Kom igen Nicola, vi är alla med dig! Och med alla som kämpar mot coronaviruset. Tack till alla läkare, sjuksköterskor, apotekare och forskare. Alla enade nu, alla!”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet