Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder på när Orbán besöker Putin i Moskva. Foto: EBU

Ledare fördömer Orbáns besök i Ryssland – svenska EU-ministern: ”Ansvarslöst”

Uppdaterad
Publicerad

Ledare och företrädare för EU reagerar starkt på att Ungerns premiärminister Orbán besöker Putin i Moskva. Statsminister Ulf Kristersson (M) anser att besöket är ansvarslöst.
”Det är ett hån mot det ukrainska folket”, skriver han på X

Ungerns premiärminister Victor Orbán har träffat Rysslands president Vladimir Putin i Moskva. Detta efter att Ungern tog över ordförandeskapet för EU den 1 juli.

EU:s utrikeschef Josep Borrell säger i ett uttalande att Orbán inte har något mandat från EU-rådet för att besöka Ryssland och att det sker ”inom ramen för de bilaterala förbindelserna mellan Ungern och Ryssland.”

Kriget i Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson kallar besöker ansvarslöst och illojalt.

”Det sänder en felaktig signal till omvärlden och är ett hån mot det ukrainska folket som slåss för sin frihet”, skriver Kristersson på X.

EU-minister Jessika Roswall (M) skriver till SVT att besöket bryter mot EU-ordförandeskapets uppgift om att sätta medlemsländernas vilja i centrum.

”Victor Orbán står ensam i detta och representerar inte EU på något sätt”, skriver hon.

Ukraina: Inte koordinerat med oss

Ukrianas utrikesdepartement uppger i ett uttalande att det ungerska besöket inte planerats i samråd med dem.

”Vi påminner om att vårt lands princip ´inga överenskommelser om Ukraina utan Ukraina´ råder och vi uppmanar alla länder att strikt förhålla sig till den”, skriver de.

Efterfrågade tillfällig vapenvila

För några dagar sedan besökte Orbán Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev. Orbán anses vara den EU-ledare som har tätast relation med Putin och har flera gånger kritiserat och försenat finansiellt och militärt stöd till Ukraina.

Under besöket i Ukraina uppgav Orbán att det var dags att lämna förflutna dispyter bakom sig och efterfrågade även en tidsbegränsad vapenvila för att ”påskynda fredssamtalen”, enligt AFP.

Orbán: Representerar inte någonting

Europeiska rådets ordförande Charles Michel skriver på X att : ”Europeiska rådet är tydligt: Ryssland är angriparen. Ukraina är offret. Inga diskussioner kan föras utan Ukraina.”

Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen reagerar på besöket: ”Eftergivenhet kommer inte att stoppa Putin”, skriver hon på X.

I en intervju under fredagsmorgonen hävdar Orbán att han inte behöver något mandat eftersom han inte ”representerar någonting”.

– Allt jag gör är att åka till platser där det är krig eller hot om krig som hotar EU och Ungern, eller har en negativ konsekvens för dem, säger Orbán enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet