Legendarisk filmbil såld för tiotals miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Den Ford Mustang av årsmodell 1968 som kördes av den amerikanske skådespelaren Steve McQueen i filmhistoriens kanske mest berömda biljakt har sålts på auktion för en svindlande summa, rapporterar CNN.

I den ikoniska biljaktsscenen i filmen ”Bullitt” från 1968 formligen flyger McQueen fram över San Franciscos sluttande gator i den mörkgröna muskelbilen, som nu blivit den dyraste Ford Mustang som någonsin sålts.

En anonym köpare pungade ut 3,4 miljoner dollar, motsvarande runt 32,5 miljoner kronor, på en auktion i Kissimmee i delstaten Florida.

Scenen i ”Bullitt” anses vara stilbildande för biljakter på film, och introducerade de snabba klipp och närbilder som vi i dag tar för givna när det bränns däck i actionfilmer.

Vägrade sälja till McQueen

Sex år efter filmen, 1974, lades bilen ut på annons i en tidning och köptes av Robert Kienan för motsvarande runt 33 000 kronor. Den blev familjen Kienans vardagsbil och användes för handlingsturer och för att köra barnen till skolan.

Steve McQueen spårade upp bilen och erbjöd sig flera gånger att köpa loss den från Kienan, som vägrade.

– Det var liksom inte en av tre bilar min far hade, utan den enda. McQueen bodde i Kalifornien och mina föräldrar i New Jersey, så bara logistiken hade varit en mardröm, säger Sean Kiernan, Roberts son som nu sålt bilen, till CNN.

1980 gick bilens koppling sönder och stod sedan i familjen Kienans garage i över 20 år. 2001 började far och son Kienan restaurera den igen, men fick avbryta arbetet då Robert blev sjuk i Parkinsons. När han dog 2014 färdigställde Sean i stället arbetet själv.

”Perfekt tajming”

Efter att sedan januari 2018 ha turnerat runt med bilen säger sig nu Sean Kiernan vara redo att skiljas från den och återvända till den bondgård i Kentucky dit familjen – och bilen – flyttade innan restaureringen.

– Det är perfekt tajming, och det är vad det alltid handlat om med den här bilen – perfekt tajming sedan början, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.