Legendarisk maffiaboss gripen

Uppdaterad
Publicerad

Den ökände Boston-maffiabossen James ”Whitey” Bulger, som varit på flykt undan rättvisan sedan 1995, har gripits uppger federala polisen FBI.

Bulger greps nära Los Angeles efter att i åratal gäckat FBI och gjort sig känd runt om i världen som mannen som inte går att gripa.

Hela historien har varit ytterst pinsam för FBI.

Den 81-årige Bulger greps i ett hus i Santa Monica tillsammans med sin flickvän Catherine Greig bara dagar efter att myndigheter dragit igång en ny stor reklamkampanj för att hitta gangstern.

James ”Whitey” Bulger som ledde en del av den irländska maffian i Boston räknas till en av stadens mest kända kriminella.

Han växte upp i södra Boston:s nedgångna kvarter och fick sitt smeknamn ”Whitey” på grund av sitt platinablonda hår.

Bulger misstänks för en rad brott, bland annat pengatvätt, utpressning, droghandel samt 19 mord.

Ledare för våldsamt gäng

Tillsammans med Stephen ”The Rifleman” Flemmi ledde ”Whitey” Bulger det våldsamma ”Winter Hill”-gänget. Ett irländskt maffianätverk som sysslade med utlåning, vadslagning och droghandel i Bostonområdet.

Myndigheter har kopplat Bulger till en rad mord, vissa rena avrättningar, under 70-, 80- och 90-talet.

Han flydde 1995 efter att en före detta FBI-agent tipsat honom om att ett åtal var på gång. Bulger var också själv en FBI-informatör och gav den federala polisen en rad tips om gängrivalerna i New England-maffian.

En av USA:s mest eftersökta

Bulger stod på FBI:s tio-i-topplista över mest eftersökta brottslingar och polisen erbjöd två miljoner dollar i tipspengar för hans gripande.

Hans liv har varit föremål för en rad böcker och inspirerade Martin Scorsese-filmen The Departed med Jack Nicholson i huvudrollen.

Gripandet markerar slutet på en jakt som fått stor internationell uppmärksamhet och FBI har genom åren fått in tips om att Bulger och Greig ska ha siktats på en rad platser i USA och i delar av Europa.

Utredningen om Bulger har även påverkat toppolitiken i Massachusetts då ”Whitey” Bulger:s yngre bror William länge var en av delstatens ledande politiker.

William Bulger ledde Massachusetts senat i 17 år och tog senare över som högste chef på University of Massachusetts där han arbetade i sju år innan uppståndelsen kring hans bror tvingade honom att avgå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.