I filmen Lego förekommer både vapen och biljakter. Foto: tt

Legos leksaker allt mer våldsamma

Uppdaterad
Publicerad

Lego tillverkar allt brutalare leksaker. En ny studie visar att våld och krigsliknande teman blivit vanligare genom åren.

The Guardian skriver om nyzeeländska forskare som i en ny studie granskat Legos produkter och visar att de blivit allt våldsammare – i 30 procent av företagets byggsatser förkommer det vapen av någon form.

 – Legos produkter är inte så oskyldiga som de en gång var, säger Christoph Bartneck, forskare vid Canterbury universitet på Nya Zeeland.

Enligt studien har leksakstillverkarens produkter blivit mer våldsamma sedan bolaget började sälja de färgglada plastbitarna i slutet av 40-talet. Först 1978 introducerades de första svärden och knivarna när de började sälja produkter med riddartema.

Våld och hot vanligt

En genomgång av företagets kataloger från 1973 till 2015 bekräftar bilden enligt forskarna.

–  Runt 40 procent av sidorna visar någon form av våld, framför allt skottlossning eller olika former av hotfullt beteende har ökat de senaste åren, säger Christoph Bartneck.

Forskarnas slutsats är att utvecklingen visar en bredare trend bland leksaker.

– För att fånga uppmärksamheten hos sina kunder är leksakstillverkare fast i en metaforisk kapprustning för nya spännande produkter, säger Christoph Bartneck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.