Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zoologen: ”Man använder djuret i utbildningssyfte. I vår mening är detta inte problematiskt”. Varning för magstarka bilder. Foto: DR

Lejonhona dissekerades inför publik i Danmark – ”Borde ske i Sverige också”

Uppdaterad
Publicerad

En stor lejonhona dissekerades under söndagen inför en stor publik på Odense Zoo i Danmark, rapporterar Danmarks radio DR.

– Det hade varit bra om vi kunde göra detta i Sverige, säger Daniel Roth, zoolog vid Svenska djurparksföreningen.

Lejonhonan avlivades 2019 då den inte kunde komma överens med en ny lejonhane och inte heller gick att flytta till en annan djurpark. Sedan dess har djuret bevarats, fram till i söndags, när djurparken valde att dissekera lejonet inför en stor publik.

– Man använder djuret i utbildningssyfte. Enligt vår mening är detta inte problematiskt, utan man bjuder in människor som väljer att komma och titta, säger Daniel Roth.

Tänker olika

– Synen i Danmark är mer holistisk än i Sverige, fortsätter zoologen som förklarar att öppen dissekering utövas på årlig basis på Odense Zoo.

Du tror alltså inte att det här kan förekomma i Sverige?

– Det hade varit bra om det gjorde det. Vi ser inte på djur på samma sätt och det gör att elever inte får ta del av den här kunskapen, vilket är beklagligt, menar Daniel Roth.

Tidigare kritik

Trots att det väcktes en stor kritikstorm 2014 när Köpenhamns Zoo avlivade den fullt friska giraffen Marius och dissekerade den inför bland annat barn, stoppar inte detta direktören för Odense Zoo, Bjarne Klausen.

– Vi gör det för att vi vill skapa mer fascination. Vi är här för att skapa fascination för naturen och de anpassningar som lejonet har för att vara den perfekta mördarmaskinen där de lever. De historierna vill vi verkligen berätta, säger han till DR och tillägger:

– Döden och livet är en naturlig del av vardagen även i våra liv som människor. Vi plockar bara upp döden i kylen, men att komma närmare och se hur djuren fungerar är otroligt viktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.