Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna på myntet och hör Bjarne berätta om hur han hittade det i klippet. Foto: EBU

Lekte utanför fritids – hittade mynt från romarriket

Uppdaterad
Publicerad

Åttaårige Bjarne tänkte bara gräva en grop och fylla den med vatten vid sitt fritids i Bremen, Tyskland. Men under jorden var det något som blänkte. Nu ska det 1 800 år gamla myntet från romarriket ställas ut på museum.

Det var sommaren 2022 som Bjarne gjorde fyndet. Han skickade bilder på den till delstatens arkeologiska myndighet som efter en undersökning kunde konstatera att det var en denarius – ett silvermynt från romarriket.

På myntet är kejsaren Marcus Aurelius avbildad. Han styrde romarriket år 161-180 efter vår tideräkning.

På en pressträff i veckan presenterade arkeologen och Bjarne, numera nio år gammal, fyndet tillsammans.

Stort medieintresse

Den arkeologiska myndighetens chef Uta Halle är överväldigad av det stora intresset för myntet.

– Medieintresset har varit enormt. Det är som att vi har hittat en romersk guldskatt som kan betala av hela Bremens berg av skulder i ett svep, säger hon skämtsamt.

Kan ha varit lön till legosoldat

Fyndplatsen i Bremen ligger utanför det forna romarrikets gränser. Möjliga förklaringar kan vara att myntet har använts vid handel mellan gränserna, att en legosoldat fått det som lön eller att en resenär tagit med det som souvenir.

Ska ställas ut

Vem som äger myntet nu är oklart – det ska diskuteras mellan myndigheten och Bjarnes familj. Men de är åtminstone överens om att det ska ställas ut på museum.

– Det är lite tråkigt om bara jag får se den, säger Bjarne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.