Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Irans president och landets utrikesminister är döda efter en helikopterkrasch: Det här har hänt. Foto: AÅ/EPA/STRINGER

Irans president och utrikesminister döda efter helikopterkrasch

Uppdaterad
Publicerad

Irans president Ebrahim Raisi och utrikesminister Hossein Amirabdollahian omkom i en helikopterolycka på söndagen. Det bekräftar företrädare för landets regering.

Vraket hittades i ett bergsområde under natten mot måndagen efter mer än tolv timmars sökande.

– President Raisis helikopter blev helt utbränd i kraschen, säger en iransk källa till Reuters.

Det exakta förloppet kring olyckan är ännu oklart. Inledningsvis uppgav iranska medier att helikoptern gjort en ”kraftig nödlandning”, och två av de ombordvarande uppgavs ha haft kontakt med räddningstjänsten efteråt. Under kvällen kom uppgifter om att räddningsarbetare hittat helikoptern, men de dementerades snabbt.

Medan mörkret föll och temperaturen sjönk mot nollstrecket arbetade runt 70 olika räddningsteam i området. Samtidigt sände iransk tv böner för presidenten i stället för de ordinarie programmen, rapporterar Reuters.

Irans president död

Regeringen höll sent på söndagskvällen ett krismöte i Teheran, lett av förste vicepresidenten Mohammed Mokhber.

Under natten till måndagen hittades helikoptern i ett bergsområde. Tidigt på måndagen uppgav iranska statliga medier att både presidenten och utrikesministern har omkommit i helikopterkraschen.

Irans högste ledare utser förste vicepresidenten Mohammad Mokhber till landets tillförordnade president efter Raisis död.

Flög i tät dimma

Helikoptern försvann vid 15-tiden i ett bergsområde vid gränsen till Azerbajdzjan under en flygning i tät dimma och kraftigt regn.

Ombord fanns förutom presidenten och utrikesministern också den lokale guvernören. Därutöver fanns även en imam, två livvakter och tre besättningsmän ombord, totalt nio personer, uppger revolutionsgardet enligt CNN.

Sällskapet var på väg till staden Tabriz efter en invigning av en damm i gränsfloden Aras, ett evenemang där även Azerbajdzjans president Ilham Aliyev deltog, uppger nyhetsbyrån Tasnim.

Beskrevs som Khameneis protegé

Den 63-årige Ebrahim Raisi var känd för att driva en hård och ärkekonservativ linje och beskrevs som en skyddsling och trolig arvtagare till landets högste religiöse ledare, ayatolla Ali Khamenei.

Presidentens helikopter, en Bell 212, lyfter efter invigningen av dammen vid gränsen till Azerbajdzjan. Foto: Ali Hamed Haghdoust / AFP-Irna

Irans president Ebrahim Raisi

Född 1960 och växte upp i den iranska storstaden Mashhad.

Inledde teologiska studier som 15-åring i shiitiska skolan i Qom.

Haft en rad höga befattningar inom Irans rättsväsende efter islamiska revolutionen 1979.

Utsågs av dåvarande högste ledare ayatolla Ruhollah Khomeini till en kommitté som översåg en rättsprocess. Omkring 5 000 politiska fångar avrättades i processen.

Var Irans högste åklagare 2014–2016.

Ställde upp i presidentvalet 2017 men förlorade mot sittande Hasssan Rohani.

Kandiderade åter 2021. Endast sju kandidater tilläts ställa upp efter beslut i mäktiga Väktarrådet. Raisi fick 72 procent av rösterna och tillträdde i augusti 2021.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irans president död

Mer i ämnet