Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur ”motståndsaxeln” har agerat sedan Hamas terrorattack den 7 oktober. Foto: TT

Mellanösternexperten om Irans ”proxykrigare”: Deras mål är regimens överlevnad

Uppdaterad
Publicerad

De kallar sig själva för ”motståndsaxeln” och strider för Iran. Sedan Hamas terrorattack den 7 oktober har flera grupperingar i Mellanöstern gett sig in i kriget.

– Tanken är att konfrontera vad Iran ser som hot utan att öppna dörren till ett fullskaligt krig, vare sig med Israel eller USA, säger Irankännaren Daniel Brumberg i Utrikesbyrån.

De senaste veckorna har Iran och Israel attackerat varandra direkt med robotar och drönare, men Iran agerar också via ”ombud” som de själva kallar ”motståndsaxeln”.

Den består av ett antal grupperingar och milisgrupper i Jemen, Irak, Libanon och Gaza. Närmare bestämt Hamas, Islamiska Jihad, Hizbollah, Huthirörelsen och irakiska milisgrupper, samt den syriska regimen.

Utrikesbyrån

– Det finns mycket som förenar dem. De förenas i sitt förakt mot väst och USA i synnerhet, säger Daniel Brumberg, Irankännare vid Georgetown University i USA.

Vad är Irans största utmaning?

Utan ekonomiskt och militärt stöd från Iran skulle många av grupperingarna inte existera, menar han. Bitte Hammargren, Mellanösternexpert håller med.

– Hamas är beroende av stater som kan ge dem olika typer av understöd, säger hon i Utrikesbyrån.

Iran har partners som delar samma agenda, men de har också sina egna agendor, vilket är en utmaning för Iran.

– Iran måste ständigt försöka balansera sitt behov av att samarbeta med sina allierade och på samma gång se till att de håller sig inom gränserna för det jag kallar ”inget krig, ingen fred-strategin” som är kärnan i motståndsstrategin, säger Daniel Brumberg.

Syftet att göra livet svårt för fienden

För Irans del är det högsta målet att försvara den egna regimen.

– Syftet med motståndsstrategin är att göra livet svårt för potentiella fiender, Israel först och främst. Från deras synvinkel är Iran omringat av potentiella fiender.

Vill du veta mer om ”motståndsaxeln”? Se Utrikesbyrån: Irans proxykrigare på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet