Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s sammanfattning av vad som hänt innan och under Irans attack mot Israel. Foto: ATEF SAFADI

Detta har hänt: Irans attack mot Israel

Uppdaterad
Publicerad

Iran har inlett ett flygangrepp mot Israel, efter konsulatattacken i Damaskus. Så skedde upptrappningen, datum för datum:

1 april

Krig mellan Israel och Hamas

5 april

  • Irans högsta ledning utlovade hämnd och enligt underrättelser kunde det ske redan under fredagen.

12 april

  • USA:s president Joe Biden sa att Iran sannolikt kommer att utföra någon form av attack mot Israel ”förr snarare än senare”. Flera länder avrådde sina medborgare att resa till Israel. Risken för en attack från Iran var för stor.

13 april

14 april

  • ”99 procent” av drönare sköts ned, enligt israeliska militären. En militärbas i Israel har fått mindre skador efter attacken och en tioårig flicka ska ha skadats allvarligt, uppger Israel.
  • Flera länder fördömer attacken och FN manar till ”maximal återhållsamhet”. Under kvällen hålls ett möte i FN:s säkerhetsråd.
  • Israels krigskabinett samlas under eftermiddagen för att diskutera en eventuell respons. Enligt källor till flera medier har USA varnat Israel för vedergällning och sagt att de inte kommer stå bakom en motattack.
  • Iran hävdar att de informerade grannländerna i regionen om att en attack skulle äga rum tre dagar innan.
  • Flera flygbolag ställer in flygningar till bland annat Israel, Iran och Libanon på grund av det oroliga säkerhetsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet