Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Biden: Attack från Iran "förr snarare än senare"

USA:s president Joe Biden säger vid en presskonferens att Iran sannolikt kommer att utföra någon form av attack mot Israel "förr snarare än senare".

Han ville dock inte gå in på detaljer om när ett sådant angrepp skulle kunna ske. På frågan om vad hans budskap till Iran var svarade presidenten: "Gör det inte".

Överblick

Cyperns president: Inte involverade i militära konflikter

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah har hotat Cypern eftersom han menar att Israel, vid händelse av krig mot Libanon, kommer att använda sig av flygplatser och infrastruktur på Cypern.

På ön finns två militärbaser som ligger på suveränt brittiskt territorium och kontrolleras inte av den cypriotiska regeringen.

- Cypern är inte involverat i några militära konflikter. Vi agerar för att vara en del av lösningen snarare än problemet, sade den cypriotiske presidenten Nikos Christodoulides på onsdagen som svar på hoten, rapporterar Politico.

- Sådana uttalanden är inte trevliga, men de speglar inte verkligheten, fortsatte han.

Tidigare gisslan: Jag tror inte på fred

Den 7 oktober blev Ada Sagi, 75, tillfångatagen av Hamas och satt som gisslan i 53 dagar. För BBC berättar hon nu att tiden förändrat den forna fredsaktivisten.

- Jag tror inte [på fred]. Jag har ändrat mig, säger Sagi.

Hon säger även att hon förstår att Hamas inte vill ha fred.

Efter att ha blivit tagen gisslan slussades hon mellan privatpersoners hem. Enligt Ada Sagi fick personerna betalt för att hålla gisslan i sina hem.

- Jag frågade honom [husägaren] "du säger att du inte är Hamas, men du tar min frihet".

- Jag vill köpa visum för mina barn och min fru så att de kan lämna Gaza, svarade han enligt Sagi.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

FN: Israel kan ha utfört flera krigsbrott

Förra året använde Israel flera gånger kraftfulla bomber i Gaza. Dessa kan utgöra krigsbrott, enligt en ny rapport från FN:s människorättsorgan (OHCHR).

FN skriver: ”Med tanke på hur tätbefolkade de områden som angreps var, är det mycket sannolikt att användningen av ett explosivt vapen med sådana effekter på ett brett område utgör en förbjuden urskillningslös attack.”

Läs hela artikeln här.

Sex attackerar i Gaza pekas ut. Se bilder från tre av dessa i videon ovan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hizbollah hotar Cypern: "En del av kriget"

Om konflikten mellan terrorstämplade milisgruppen Hizbollah och Israel eskalerar kan mål i Medelhavet och Cypern attackeras, sa Hizbollahs ledare Sayyed Hassan Nasrallah under ett tv-sänt tal, rapporterar Reuters.

Ledaren menar att de överväger att se Cypern som "en del av kriget", om man fortsatt låter Israels militär träna på cypriotiska flygplatser.

Sayyed Hassan Nasrallah sa även att, vid ett större krig, skulle ingen plats i Israel skulle vara säker från Hizbollahs attacker.

Varför strider den libanesiska milisgruppen Hizbollah mot Israel och varför kan det bli ett regelrätt krig mellan parterna? Lyssna på SVT:s Samir Abu Eid i klippet.

Vita huset förnekar inställt möte med Israel

USA förnekar tidigare uppgifter om att det planerade mötet med Israel ställts in efter att Netanyahu kritiserat Biden-administrationen.

"Vi har ingen aning om vad premiärministern [Netanyahu] pratar om, men det är inte en anledning till att omboka mötet", säger Vita huset i ett uttalande till Times of Israel.

Vidare uppger Vita huset att de praktiska detaljerna inför mötet inte är färdiga, men understryker att det inte är avblåst.

Markerad händelse

USA kan nobba toppmöte med Israel

Israeliska medier rapporterar att USA kan ställa in ett toppmöte med Israel efter att premiärministern Benjamin Netanyahu öppet kritiserat Bidenadministrationen för att hålla inne på vapenleveranser till Israel.

Toppmötet som är schemalagt till torsdagen är tänkt att ha ett primärt fokus på Irans kärnprogram. Och enligt Haaretz skulle en delegation ledd av landets minister för strategiska frågor resa till Washington D.C, men enligt tidningen kommer endast ett möte mellan Israels chef för nationella säkerhetsråd och USA:s säkerhetsrådgivare äga rum.

Markerad händelse

Israels varning till Hizbollah: Fullskaligt krig

Efter att den shiamuslimska milisgruppen Hizbollah släppt en drönarvideo som visar både militära och civila områden i Israel varnar nu landets ledning.

X skriver Israels utrikesminister Israel Katz att "Vi är väldigt nära ögonblicket då vi bestämmer att ändra spelreglerna mot Hizbollah och Libanon".

Han tillägger också att "I ett fullskaligt krig skulle Hizbollah förstöras och Libanon svårt slaget".

Videon kommer dagar efter vad som beskrivits som de mest omfattande raketanfallet mot Israel av Hizbollah sedan kriget startade.

Markerad händelse

Lastfartyg träffat i Huthiattack har sjunkit

Det grekiskägda lastfartyg som förra onsdagen träffades av en drönarattack från Huthirörelsen befaras ha sjunkit, enligt den brittiska branschorganisationen för handelstrafik UKMTO.

Enligt en rapport från UKMTO syntes bråte och olja på den plats som fartyget senast rapporterades vid i Röda havet.

Huthirörelsen har själva tagit på sig ansvaret för attacken.

Fartyget, som är registrerat i Liberia, och senast var i hamn i Ryssland, tog först in vatten och besättningen evakuerades därefter av militär personal.

Enligt medieuppgifter bar fartyget på 80 000 ton kol.

Markerad händelse

Netanyahu vill ha mer vapen från USA

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vill att USA omedelbart tar bort de restriktioner för vapenleveranser som Israel försetts med under de senaste månaderna.

I ett filmklipp publicerat på sociala medier återger Netanyahu delar av det samtal han hade med USA:s utrikesminister Antony Blinken när han besökte Israel förra veckan.

Enligt premiärministern är USA på väg att ta bort restriktionerna.

- Blinken försäkrade mig om att regeringen arbetar dag och natt för att få bort dessa flaskhalsar. Jag hoppas verkligen att så är fallet. Det borde vara så.

Osämjan mellan länderna växte i samband med Israels markoffensiv i gränsstaden Rafah i södra Gazaremsan.

Israels premiärminister Netanyahu. Foto: Shaul Golan/POOL/AFP
Markerad händelse

FN: Gaza drabbat av extrem förorening

Kriget i Gaza har skapat en enorm miljöförstöring, enligt FN: s miljöprogram UNEP.

Explosiva vapen har skapat 39 miljoner ton skräp på Gazaremsan, eller mer än 107 kilo per kvadratmeter, enligt rapporten.

Basala sanitetssystem är nu nästan helt utslagna. Över 92 procent av vattnet anses odrickbart.

Gazaremsan, som tidigare var ett område med en av de högsta tätheterna i världen av solpaneler, har förlorat en stor del av solinfrastrukturen. Över 12 400 solpaneler har skadats, vilka nu riskerar läcka bly och tungmetaller.

Miljöskadorna kan ta generationer att återställa, även med omfattande resurser, enligt experter.

En brinnande soptipp mitt i Gaza City där det förr brukade vara en marknad. Foto: Omar al-Qattaa /AFP