Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför skulle attacken kunna ske just i dag? SVT:s reporter förklarar Foto: SVT

Uppgifter: Iran kan svara på konsulatattacken i dag

Publicerad

Flera personer dödades i en attack mot Irans konsulat i Syriens huvudstad Damaskus under måndagen.

Irans högsta ledning har utlovat hämnd, något som kan ske redan under fredagen, uppger en tidigare underrättelsechef för Reuters.

– Det höjda tonläget från Iran kan leda till reell handling, säger SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia.

Allt pekar på att det är Israel som ligger bakom attacken mot konsulatet där flera personer, inklusive ledaren Mohammad Reza Zahedi, dödades. Men Israel har inte kommenterat eller tagit på sig attacken.

Irans president, Irans högsta andliga ledare samt den Iranstödda gruppen Hizbollah, har varnat för hämnd.

Krig mellan Israel och Hamas

Irans utrikesminister Hossein Amirabdollahian säger att Israel kommer att hållas ansvarigt för attacken som han kallar ”ett brott mot alla internationella konventioner” och att de utlovar ett ”beslutsamt svar”.

”Kan leda till reell handling”

SVT:s utrikesreporter som är på plats i Jerusalem säger att det höjda tonläget från Iran kan leda till reell handling. Det mest troliga utfallet är att Iran agerar via sina allierade som libanesiska Hizbollah och huthirebellerna i Jemen.

Men Israel förbereder sig också på är att det kan komma ett direkt svar från Iran, vilka gång på gång sagt att de har robotar som kan träffa Israel.

– Det skulle innebära att Iran för första gången svarar direkt och inte via nån av sina proxies. Det skulle sen i sin tur kunna leda till att Israel svarar Iran direkt istället för Irankopplade mål, säger SVT:s utrikesreporter, Gilda Hamidi-Nia.

Hon menar att det skulle öppna upp för en helt ny, och väldigt farlig, situation i regionen.

– Det är fortfarande ett värsta scenario och inte det mest troliga, säger hon.

En av anledningarna till att Iran kan komma att svara på attacken just i dag är på grund av att det är den så kallade Jerusalemdagen samt att ledaren Mohammad Reza Zahedi, som dog i attacken, ska begravas under fredagen.

Hör mer om Jerusalemdagen och dess betydelse i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet