Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan Iran svara efter konsulat-attacken i Damaskus – hör Mellanösternexperten i klippet ovan. Foto: Omar Sanadiki/AP/SVT

Oro efter konsulat-attacken: Så kan Iran svara

Uppdaterad
Publicerad

Allt pekar mot att Israel ligger bakom attacken mot Irans konsulat i Damaskus. Nu ökar oron för ytterligare eskalering i Mellanöstern.

– Iran har en lång rad aktörer som man skulle kunna använda, säger Anders Persson, Mellanösternexpert.

Minst sju generaler dödades i attacken mot Irans konsulat i Syriens huvudstad Damaskus i början av april. En av dem var ledaren Mohammad Reza Zahedi.

– Det är det mest signifikanta dödsfallet i det iranska revolutionsgardet sedan Trump dödade Qassem Soleimani, säger Anders Persson, Mellanösternexpert och statsvetare vid Linnéuniversitetet.

Krig mellan Israel och Hamas

Riskabel utveckling

Enligt källor till New York Times är det Israel som ligger bakom flygattacken. Nu återstår frågan om hur Iran kommer att svara på händelsen som beskrivs som den mest riskabla i regionen sedan krigets start i Gaza.

Irans utrikesminister utlovade under måndagen ett ”beslutsamt svar”.

– De flesta tror att ett svar kommer att komma från Iran eller någon av deras proxyaktörer. Iran har en lång rad aktörer som man skulle kunna använda mot Israel, säger Anders Persson.

Hör Anders Persson berätta om Irans potentiella svar på attacken i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet