Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vakna, världen!” – hör rösterna inifrån Gaza. Foto: AP/REUTERS

Senaste nytt om Hamas och Israel

Israel: "200 robotar har avfyrats från Iran – få träffar"

Över 200 robotar och drönare har avfyrats från Iran, enligt Israels militär, IDF. De flesta har skjutits ned utanför israeliskt luftrum.

Några få träffar har identifierats enligt IDF, däribland på en israelisk militärbas i södra Israel. Den har fått mindre skador.

Överblick

Markerad händelse

Netanyahus parti svarar på oppositionens kritik

Det israeliska Likud-partiet, som leds av premiärminister Benjamin Netanyahu, har fördömt ett lagförslag som lagts fram av den israeliska oppositionsledaren Benny Gantz tidigare i dag.

Gantz parti kräver att landets parlament upplöses i ett försök att få till ett förtidsval. På det svarar Likud:

"Mitt i ett krig behöver Israel enhet och inte splittring".

I uttalandet tillägger partiet att en upplösning skulle gynna Hamas ledare Yahya Sinwar och verka som en kapitulation inför internationella påtryckningar. Det skulle även vara ett "dödligt slag mot ansträngningarna att befria gisslan" i Gaza.

Huthirörelsen i Jemen eskalerar aggressioner

Den Iranstödda huthirörelsen i Jemen meddelar att de kommer att fortsätta sina militära operationer och eskalera dem till stöd för palestinier i Israels krig i Gaza. Det sa gruppens ledare Abdul Malik al-Huthi i ett tv-sänt tal på torsdagen.

Gruppen har attackerat fartyg i Röda havet sedan november förra året, vilket tvingar exportörer att omdirigera last till längre och dyrare resor runt södra Afrika.

Huthi har dessutom utökat omfattningen av sina attacker till Indiska oceanen och har sagt att de även kommer att rikta in sig på fartyg på väg mot israeliska hamnar i Medelhavet.

Markerad händelse

Sloveniens regering godkänner palestinsk stat

Sloveniens regering har godkänt ett förslag om att erkänna en palestinsk stat, uppger landets premiärminister Robert Golob.

Förslaget har skickats till landets parlament, som kan komma att rösta om saken redan i nästa vecka.

Beslutet av Sloveniens regering kommer efter att Spanien, Norge och Irland erkänt en palestinsk stat för två dagar sedan. Något som har fördömts av Israel. Även den slovenska regeringens godkännande kritiserades av Israel under torsdagseftermiddagen.

Markerad händelse

Israelisk oppositionsledare vill lösa upp parlamentet

Den israeliske oppositionsledaren Benny Gantz föreslår en omröstning för att upplösa parlamentet Knesset i ett försök att få till ett förtidsval. Det uppger hans parti i ett uttalande på torsdagen.

Benny Gantz är en av tre ministrar i det israeliska krigskabinettet som leder Israels krig i Gaza.

Andra oppositionsledare bildade under onsdagen en allians för att avsätta den sittande premiärministern Benjamin Netanyahu. Det är oklart om gruppen kan lyckas få majoritet i parlamentet.

Oppositionen kräver paus för avtal med Israel

En enig opposition kräver att EU pausar ett omfattande handelsavtal med Israel. Regeringen behöver agera, uppger Socialdemokraternas talesperson Morgan Johansson.

– Det är ingen handelsbojkott, men det måste få konsekvenser att Israel inte följer internationell rätt, säger han till TT.

Oppositionen har under torsdagen lagt fram ett så kallat utskottsinitiativ i riksdagens utrikesutskott. Där kräver S, V, C och MP att regeringen agerar på tre punkter efter Israels offensiv i Rafah i södra Gaza.

Handeln mellan Israel och EU omfattade 46,8 miljarder euro 2022 och EU är Israels största handelspartner, enligt EU-kommissionen.

(TT)

Cypern: Fortsätter skicka bistånd till Gaza via havet

Humanitärt bistånd till Gazaremsan fortsätter att lämna Cypern havsvägen och kommer att förvaras utanför Gazas kust tills den tillfälliga piren som byggdes av USA har reparerats, enligt en talesperson för den cypriotiska regeringen.

Leveranser av humanitärt bistånd via piren stoppades tidigare i veckan efter komplikationer med anledning av bland annat oväder.

Enligt den cypriotiska regeringens talesperson har man fått indikationer från USA om att problemen ska åtgärdas under de kommande dagarna och att driften av piren "möjligen" kan återupptas i mitten av nästa vecka.

Bilden visar vad som finns kvar av piren sedan Pentagon gick ut med att man stoppar biståndsleveranser. Foto: Maxar Technologies/AFP/TT
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rapporter om intensiva strider i Rafah

Intensiva strider rapporteras från centrala och västra Rafahområdet i södra Gazaremsan, rapporterar AFP. Enligt vittnesuppgifter ska israeliska styrkor även ha demolerat flera byggnader i stadens östra delar, där Israels offensiv inleddes den 7 maj.

Även från Gazaremsans norra delar kommer rapporter om pågående strider. För AFP beskriver vittnen tjocka rökpelare över Jabalia och Bait Lahia.

(TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Satellitbilder visar flyktingläger före och efter flyganfallet

Nya satellitbilder som SVT Nyheter tagit del av visar omfattningen av den israeliska attacken mot flyktinglägret i nordvästra Rafah i Gaza på söndagen.

Minst 45 palestinier dödades enligt Hamaskontrollerade myndigheter, många efter att ha fastnat under brinnande tält och skjul där de sökt skydd.

Nu visar det sig att ammunition tillverkad i USA kan ha använts av Israels militär under attacken. Det rapporterar flera amerikanska medier.

Se mer om det i klippet ovan.

Egyptens president: Tvinga inte palestinier att fly

Den egyptiske presidenten Abd al-Fattah al-Sisi uppmanar det internationella samfundet att se till palestinier inte tvångsförflyttas från Gazaremsan, rapporterar AFP.

Uttalandet kom under ett möte med arabiska ledare och diplomater i Peking, där al-Sisi talade efter Kinas president Xi Jinping.

– Jag uppmanar det internationella samfundet att omedelbart tillhandahålla långsiktigt humanitärt bistånd till Gazaremsan och att se till att den israeliska belägringen avslutas, sade al-Sisi.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi. Foto: EPA/Tingshu Wang/Pool/TT
Markerad händelse

Två sjukvårdare uppges döda i flyganfall i Rafah

Två sjukvårdare i en ambulans uppges ha dödats i ett israeliskt flyganfall i området Tal al-Sultan i västra Rafah, enligt uppgifter från Palestinska Röda Halvmånen och den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten i Gaza.

Enligt Palestinska Röda Halvmånen ska sjukvårdarna ha varit på väg för att ta hand om döda och skadade i området när ambulansen träffades i attacken.