Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Omvärlden oroliga för iransk attack i Israel

Storbritannien, Frankrike, Kanada, Australien, Indien och Ryssland har avrått sina medborgare från att åka till Israel de kommande dagarna. Risken för ett anfall från Iran anses vara stor.

Även USA har varnat amerikanska medborgare i Israel från att röra sig utanför Tel Aviv.

Australiens utrikesminister Penny Wong ska under fredagen ha uppmanat den iranska utrikesministern att försöka hindra en eskalering av konflikten i Mellanöstern, skriver hon på X.

Även den kinesiska utrikesminister Wang Yi ska ha ringt sin amerikanska motpart Antony Blinken under fredagen. Han ska ha uppmanat USA att vara en konstruktiv part i konflikten, skriver The Guardian.

Överblick

Israels Gallant reser till USA

Israels försvarsminister Yoav Gallant kommer att besöka USA inom några veckor, bekräftar regeringen för Times of Israel.

Målet med besöket uppges vara samtal om säkerhetsläget, men inga fler detaljer anges.

Piren i Gaza har flyttats

I ett pressmeddelande bekräftar USA:s centralkommando att piren som använts för humanitärt stöd utanför Gaza, återigen har flyttats till Israel på grund av dåligt väder.

"Beslutet att tillfälligt flytta piren togs inte lättvindigt utan var nödvändigt för att säkerställa att den tillfälliga piren kan fortsätta leverera hjälp i framtiden", skriver USA:s centralkommando.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Uppgift: Biden skickar rådgivare till Israel

För att förhindra att konflikten mellan Israel och Hizbollah utbryter i ett fullskaligt krig väntas USA:s president Joe Biden skicka en högt uppsatt rådgivare till Israel, rapporterar Axios med hänvisning till källor.

Israel och Hizbollah har skjutit mot varandra nästan dagligen sedan Hamas attack den 7 oktober.

Sent under måndagen kom uppgifter om att en högt uppsatt Hizbollah-ledare dödats i en israelisk räd. Hizbollah meddelade svarade med att de skulle intensifiera sina attacker.

På torsdagen ska Hizbollah ha avfyrat över hundra raketer mot militära baser i Israel.

Hör SVT:s reporter Gilda Hamidi-Nia på plats vid Golanhöjderna efter Hizbollahs attack.

Markerad händelse

Svensk FN-topp: Situationen förvärras snabbt

I södra Gaza kan hungersituationen snart bli lika allvarlig som tidigare registrerats i de norra delarna, skriver FN:s livsmedelsprogram (WPF) i ett pressmeddelande.

Enligt WPF är det nästan omöjligt att leverera tillräckligt med hjälp på grund av att konflikten sprider sig i södra och mellersta delarna av Gaza. De beskriver också ett laglöst tillstånd som hindrar hjälpleveranser från att komma in via Kerem Shalom-korsningen.

”Situationen i södra Gaza förvärras snabbt”, säger Carl Skau, biträdande chef för WPF, i pressmeddelandet.

Israel har förlängt sin militära operation i den sydliga staden Rafah, vilket lett till att flyktingar tvingats fly norrut igen, rapporterar Reuters.

Markerad händelse

Gallant förnekar franskt samarbete: "Fientlig politik"

Under G7-mötet meddelade Frankrikes president Emmanuel Macron att Frankrike, USA och Israel har kommit överens om att samarbeta för att minska spänningarna mellan Hizbollah  och Israel.

Något som Israels försvarsminister Yoav Gallant nu förnekar.

"När vi utkämpar ett rättvist krig och försvarar vårt folk, har Frankrike antagit fientlig politik mot Israel.", skriver han på X.

Han understryker även att Israel inte kommer vara en part i det samarbete som Frankrike föreslagit.

Israels försvarsminister Yoav Gallant.
Israels försvarsminister Yoav Gallant. Foto: Michael Reynolds/EPA
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Familjen berättar om sonens tid i fångenskap

Andrey Kozlov är en av de fyra ur gisslan som fritogs från Gaza den 8 juni. Familjen har berättat för flera medier om hans upplevelser i fångenskap.

Största delen av tiden satt han med händer och fötter bundna, vilket har skapat bestående skador. Mamman berättar att de tillfångatagna avhumaniserades.

Hamasstyrda hälsomyndigheten uppger att 270 palestinier dödades i samband med fritagningen.

Se bilderna som Israel påstår visa fritagningen av flera gisslan i videon ovan.

Markerad händelse

Hamas: Vet inte hur många från gisslan som är vid liv

Osama Hamdan, talesperson för terrorstämplade Hamas, säger i en intervju med CNN att "ingen har en aning" om hur många israeler i gisslan som fortfarande är vid liv.

Han uppger även att en nyckelfråga när det gäller resolutionen om vapenvila i Gaza handlar om Israel kan acceptera en permanent vapenvila.

Enligt CNN avfärdade han frågor om Hamas ansvar när det gäller palestiniernas lidande i kriget och kallade Hamas attack mot Israel den 7 oktober för en "reaktion mot ockupanterna".

Osama Hamdan, företrädare för terrorstämplade Hamas.
Osama Hamdan, företrädare för terrorstämplade Hamas. Foto: Hussein Malla/AP

Ukrainskt fartyg attackerat av huthi

Iranstödda huthirörelsen avfyrade två kryssningsrobotar mot ett fartyg i Adenbukten på torsdagen och träffade ett Ukrainskt lastfartyg med Palauansk flagg.

En person rapporterats allvarligt skadad och har evakuerats med flygplan, enligt USA:s centralkommando.

Markerad händelse

Piren i Gaza kan nedmonteras igen

Den amerikanska militären överväger att tillfälligt nedmontera piren som använts för humanitärt stöd utanför Gazas kust och flytta den tillbaka till Israel på fredag.

Detta med anledning av att dåligt väder riskerar att förstöra den, bara dagar efter att biståndsverksamheten återupptagits efter ett uppehåll, enligt amerikanska myndigheter.

Det skulle bli andra gången på några veckor som piren måste nedmonteras.

Ett slutgiltigt beslut väntas inte fattas förrän på fredag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hizbollah: Hundratals raketer avfyrade mot Israel

Den Iranstödda libanesiska shiamilisen Hizbollah ska under torsdagen avfyrat ett stort antal raketer och drönare i en koordinerad attack mot Israel. Enligt Hizbollah ska man avfyrat över hundra raketer mot olika militära baser i Israel.

SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia och fotograf Pablo Torres befinner sig vid gränsområdet mellan Libanon och Israel.

– Man har bland annat träffat Golanhöjderna och det brinner det på flera platser.

Hizbollah och Israel har beskjutit varandra sedan starten på kriget i Gaza i oktober, men de senaste två dagarna har det skett en drastisk ökning efter att Israel dödat en högt uppsatt befälhavare för Hizbollah.

Hör SVT:s reporter på plats i videon.