Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Machno berätta historien om hur hennes son Leonid kidnappades i den ockuperade staden Melitopol. Foto: SVT/Privat

Leonid är fånge hos ryska militärpolisen – hör mamman berätta

Uppdaterad
Publicerad

Leonid Popov var på besök hos sin pappa i Melitopol när kriget bröt ut och ryssarna gick in i staden. För ett halvår sedan försvann han spårlöst och nu kan han vara en av tusentals civila ukrainare som hålls fångna av ryssarna.

– I maj greps Leonid första gången. De slog och torterade honom och när han släpptes efter tre dagar tog de hans pass, berättar Anna Machno, Leonids mamma.

Enligt Anna kunde Leonid inte lämna Melitopol utan sitt pass. Ett år senare greps Leonid på nytt, och den gången släpptes han inte.

Kriget i Ukraina

Hör Leonids mamma berätta om hur hennes son förvann för snart ett halvår sen i klippet ovan.

Ryssland tros hålla tusentals civila ukrainare fångna i Ryssland och på ockuperade områden. Den ryska regeringen planerar dessutom att bygga nya fängelser och häkten i de ockuperade delarna de kommande två åren. Det visar en granskning som AP har gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet