Svenske Leo van Debré har precis börjat studera vid Guildhall School of Music & Drama i London. Foto: SVT

Leos dröm kan gå i kras – på grund av Brexit

Uppdaterad
Publicerad

Det brittiska beslutet att lämna EU oroar nu svenska studenter i Storbritannien. De studieavgifter som i dag kostar uppåt 100.000 kronor per år, kan bli dubbelt så höga.

Svenske Leo van Debré har precis börjat studera vid Guildhall School of Music & Drama i London. Han spelar cello och trots att han bara pluggat på skolan i två veckor är det redan dags för den första konserten.

Svårare att få jobba

För Leo van Debré var det en dröm att bli antagen vid Guildhall. Nu är han orolig för hur Storbritanniens EU-utträde ska påverka kvalitén på undervisningen och hans egna studier:

#delateuropa

– Problemet blir med visum som måste sökas, man kanske inte får komma in i landet på samma sätt och det blir svårare att få jobba. Då kanske man väljer att plugga ett annat land inom EU.

Hälften av eleverna som repeterar tillsammans med Leo van Debré när SVT besöker skolan, kommer från andra länder än Storbritannien. Det är denna internationella prägel som placerat Guildhall bland de främsta skolorna i Europa.

Dubblade avgifter avskräcker

I och med Brexit, kan en stor del av medlemmarna bli tvungna att lämna både orkestern och skolan. Många för att de inte har råd längre. De är redan dyrt att plugga vid Guildhall – bara terminsavgifterna ligger på upp emot 100.000 kronor per år. Och när Storbritannien lämnar unionen kommer terminsavgifterna för EU-medborgare skjuta i höjden ytterligare.

–Den finansiella frågan blir väldigt viktig – studenter har inte råd att ta de lån som krävs för att betala de höjda avgifterna.

Det kommer att kosta er mycket mer ?

– Ja på det stora hela. I dag betalar vi lika mycket som en medborgare Storbritannien. Vi kommer inte betala det sedan utan vi kommer att betala det dubbla, säger Leo van Debré.

Även britter drabbas

Brittiska trumpetaren Kaitlin Wild, som studerat vid Guildhall i flera år, är inte bara rädd för att Brexit ska stänga ute de internationella studenterna. Det riskerar också stänga in de brittiska, tror hon.

– Det är osäkerheten som är mest obehaglig. Men förmodligen kommer det bli mer komplicerat att resa utomlands för att spela vilket gör att de orkestrar som reser runt världen för att ge konserter kanske försvinner.

Se Korrespondenterna tisdag 20.00 i SVT2 och på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet