Kotsoana är en av många marijuanaodlare som hoppas få en licens för odlande av medicinsk marijuana i kungadömet Lesotho. Foto: Johan Ripås/SVT

Lesotho legaliserar odlande av medicinsk marijuana

Uppdaterad
Publicerad

Det lilla kungadömet Lesotho i södra Afrika har blivit det första landet på kontinenten att utfärda licenser för odlande av medicinsk marijuana. Nu hoppas man bli en ledande leverantör till jättemarknaden i USA.

– Vi har stor kunskap här. Människor i Lesotho har odlat marijuana i generationer, säger Lesothos finansminister Moeketsi Majoro till SVT Nyheter.

Lesotho ligger inbäddat i moln, högt uppe bland bergen. Den höga höjden och de återkommande regnen utgör en idealisk miljö för odlande av marijuana.

– Jag behöver inte använda konstgödsel eller bekämpningsmedel mot insekter. Plantorna sköter sig själva, säger marijuanaodlaren Kotsoana.

Jag träffar Kotsoana på hans gård uppe i höglandet. Runt om sluttar berget brant och marijuanan växer i stora fält. Kotsoana odlar sin marijuana illegalt, men han har kontakter som gör att han lämnas i fred.

Den höga höjden och de återkommande regnen i bergen i Lesotho utgör en idealisk miljö för odlande av marijuana. Foto: Johan Ripås/SVT

Smugglas till Sydafrika

En stor del av den marijuana som odlas smugglas till grannlandet Sydafrika. En verksamhet som Kotsoana gärna skulle vilja undvika.

– Min verksamhet är riskabel och kostsam. Inte minst vid gränsen, där polisen kan slå till, säger han.

Kotsoana är en av många odlare som hoppas få en licens för odlande av medicinsk marijuana.

– Det skulle innebära att jag skulle kunna utöka min verksamhet och anställa fler människor.

En av Kotsoanas arbetare stannar till och rullar en cigarett av marijuana med tidningspapper. Han vill inte skylta med sitt namn, men visar gärna upp när han röker den något annorlunda löneförmånen.

– Det är mycket bra dacha, säger han.

Rökande arbetare. Foto: Johan Ripås/SVT

Svårt för lokala odlare

Den traditionella marijuanan kallas dacha här. Om den är bra eller inte ska vara osagt, men problemet är att den är stark. Så stark att den inte går att använda i framställningen av medicinsk marijuana. De få som fått licenser har tvingats importera frön av en mindre potent sort. Bakom står internationella investerare med stora plånböcker. De lokala odlarna har därför svårt att slå sig in på den nya marknaden.

– Vi är medvetna om utmaningen. Lesotho är ett fattigt land och investeringar brukar bli till lokala öar av internationella företag. Den här gången vill vi att vanliga invånare i Lesotho ska få vara med, säger finansminister Moeketsi Majoro.

Även om Lesotho är först ut med att utfärda licenser för odlande av medicinsk marijuana väntas flera länder att göra detsamma. Zimbabwe beslutade nyligen att också slå sig in på den nya marknaden.

– Även om andra följer efter oss, så är vi pionjärer. Och vi kommer alltid att ligga steget före, säger den hoppfulle finansministern Majoro.

Se hela Korrespondenterna-avsnittet ”Knarket och Kapitalet” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.