Lettland sänker sin alkoholskatt med 15 procent

Uppdaterad
Publicerad

I början av juli sänkte Estland sin skatt på alkhol med 25 procent för att locka fler både inhemska och utländska kunder. Kort därefter svarade Lettland med att sänka sin alkoholskatt med 15 procent. Sänkningen träder i kraft den 1 augusti.

Sedan Estland sänkte skatten för starka alkoholdrycker i början av juli i år har försäljningen ökat påtagligt, skriver Yle. Sänkningen med 25 procent gjorde att flera försäljare sänkte priserna på alkoholdryckerna.

Men den ökade försäljningen med 20 procent i juli jämfört med ifjol beror inte bara på sänkta priser, enligt Andres Lember som är marknadsföringschef för Coop Estonia.

– Juli månad var kall i år, och under kalla somrar säljer starka alkoholdrycker bättre än i snitt. Om det är varmt går i sin tur svaga alkoholdrycker bättre åt. Vi har inte sett någon skillnad i försäljningen av svaga drycker jämfört med i fjol, säger han till Yle.

”Lettland har inget val”

Under de senaste åren har esterna köpt en fjärdedel av all sin alkohol i grannlandet Lettland, eftersom beskattningen där har varit lägre. Därför genomförde Estland skattesänkningen på 25 procent för att locka tillbaka köparna.

Men kort därefter reagerade Lettland och gav besked om att man sänker sin skatt på starka alkoholskatter med 15 procent från och med den 1 augusti i år.

– Lettland har inget annat val än att följa Estlands exempel, meddelade Lettlands premiärminister Krišjānis Kariņš strax före midsommar, skriver Yle.

Miljonförluster

Både Lettland och Estland är i stort behov av att alkoholförsäljningen stannar inom landet. Lettlands parlament har räknat ut att landet skulle förlora 92 miljoner euro om de inte sänker skatten, då fler köpare i sådana fall skulle ta sig över gränsen för alkoholinköp. Estlands finansministerium räknar däremot med att man kommer förlora hundratals miljoner euro i skatteinkomster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.