Han fastnade i turkisk storbrand: ”Fick lägga is på bilen”

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbränderna som härjat i Turkiet i över en vecka beskrivs som de värsta någonsin. Levent Pandir skulle leverera mat till brandmännen vid ett eldhärjat värmekraftverk när bilen plötsligt strejkade.

– När vi körde över bergsområdet blev motorn överhettad, säger han.

På onsdagskvällen twittrade borgmästare Muhammet Tokat att lågorna nått värmekraftverket i Milas i sydvästra delarna av Turkiet. I kraftverket förvaras tusentals ton kol och boende fick under natten fly hals över huvud i båtar.

Levent Pandir driver ett hotell i turisorten Bodrum, bara fem mil från kraftverket. För ett par dagar sedan bestämde han sig för att köra och lämna mat och dryck till brandmän och boende som befann sig i området. 

– När vi körde över bergsområdet blev motorn överhettad. Vi fick ställa bilen vid sidan i tio minuter och lägga is på motorn för att få ner graderna innan det kokade över. Sedan kunde vi fortsätta, säger han.

Över 200 bränder

Framme vid kraftverket upptäckte Levent Pandir att inte bara bilen påverkats av värmen.

– Min kompis som satt bredvid mig i bilen hade sin arm utanför i en halvtimme medan vi körde, när vi kom fram hade han bränt sig så illa att vi fick sätta på kräm. Hans arm var helt röd.

Hittills har 208 bränder rapporterats i Turkiet sedan den 28 juli. Tolv av dem brinner fortfarande under fredagen, enligt presidentens kansli. Åtta personer har dött och tiotals har lagts in på sjukhus i landets södra delar, rapporterar TT.

Hör Levent Pandir berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.