De kvinnliga trafikpolisernas uniformer består av korta shorts, t-shirt och en röd basker. Foto: Reuters

Libanesiska poliskvinnor i shorts skapar debatt

Uppdaterad
Publicerad

Några mil öster om libanesiska huvudstaden Beirut ligger staden Brummana. Där har shorts blivit en del av sommaruniformen för de kvinnliga trafikpoliserna. Något som skapat debatt i landet.

Stadens borgmästare, Pierre Achkar, ligger bakom beslutet och menar att det ska förändra bilden som väst har av Libanon och dessutom locka turister till staden.

– Alla utvecklas. Nu kan man se en minister som inte har slips eller en president med jeans, vi vill också vara pionjärer. En dag kommer alla trafikpoliser bära shorts. Shortsen, särskilt för kvinnor, ger en bra och sann bild av kvinnornas frihet, säger borgmästaren till Reuters.

Beslutet har givit staden sitt rampljus och en livlig debatt har blossat upp i landet. Många är kritiska till beslutet, vissa menar att det är könsdiskriminering att bestämma att kvinnorna ska bära korta shorts medan männen fortfarande har långbyxor. För många konservativa i landet anses uniformen anstötlig.

”Till och med kvinnliga poliser i väst har en klädkod som är lämpliga för yrket, varför behöver ni ”blotta” era kvinnor?”, skriver en person på Twitter.

– Kvinnokroppar har en tendens att översexualiseras och objektifieras överallt, inte bara i Libanon. Vad en kvinna väljer att ha på sig är självklart hennes val. Problemet här är att det inte är hennes val – det är ett val som görs av mäktiga män för kvinnliga anställda, säger Saja Michael, rådgivare på Abaad som arbetar med jämställdhet i Mellanöstern, till Independent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.