Libanons avgående premiärminister Hassan Diab samt tre ministrar åtalas för vårdslöshet i samband med explosionen i Beirut i augusti. Foto: TT arkiv

Tidigare ministrar anklagas för Beirutexplosionen

Uppdaterad
Publicerad

Libanons avgående premiärminister Hassan Diab samt tre ministrar ur hans tidigare stab anklagas för vårdslöshet i samband med explosionen i Beirut den 4 augusti.

Utöver Hassan Diab anklagas även den tidigare finansministern Ali Hasan Khalil och ministrarna Ghazi Zaeiter och Youssef Fenianos. De fyra exministrarna kommer att förhöras av utredningsdomaren i nästa vecka som sedan kommer avgöra om en arresteringsorder ska utfärdas eller ej.

– Det är första gången i Libanons historia som en domare riktar anklagelser mot en premiärminister, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren.

Ytterligare cirka 30 säkerhetstjänstemän samt hamn- och tulltjänstemän är sedan tidigare under utredning i fallet.

Kritiserad utredning

Explosionen ägde rum i en lagerlokal i hamnen där man hade förvarat 2 750 ton högexplosivt ammoniumnitral – utan att politiker eller säkerhetsansvariga agerat. Över tvåhundra personer dödades, tusentals skadades och hundratusentals förlorade sina hem.

Händelsen genererade stora protester mot den sittande regeringen som pekades ut som ansvariga för explosionen, och en vecka senare meddelade Hassan Diab att hela hans regering valt att avgå.

– Den här utredningen har fått mycket kritik för att vara passiv och för att ha misslyckats med att ställa personer med verklig makt inför rätta. Flera internationella människorättsorganisationer har krävt oberoende internationell utredning, säger Stina Blomgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.