Glada kolgruvearbetare hejar på Donald Trump under en kampanj i Charleston, West Virginia. Foto: TT

LISTA: Så tycker USA:s president om förnybar energi, kol och olja

Publicerad

Donald Trump hejar på fossila bränslen, har plockat sin utrikesminister rakt ifrån oljeindustrins hjärta och är rädd att vindkraftverk ska ta död på för många fåglar. Här är fem snabba fakta om USA:s president och hans hållning till förnybar energi.

1. Det är ingen hemlighet – han vill se mer kol och olja

Ända sedan Donald Trump klev fram ordentligt i det politiska rampljuset har han vurmat för den amerikanska kol- och oljeindustrin. Förutom att hylla de fossila bränslena både under kampanjen och som president har han och hans administration gjort flera konkreta saker som gynnar kol- och oljeindustrin:

  • Under de första 100 dagarna blev över 20 lagar och regleringar som gäller klimatet stoppade tillfälligt eller upprivna.
  • Ett av de beslut Donald Trump skrivit under under sin tid vid makten har som syfte att utveckla oljeborrningen i Alaska och Atlanten.
  • I Trumps administration är det trångt med personer som har en bakgrund som förespråkare för fossila bränslen. Utrikesminister Rex Tillerson, tidigare vd för olje-jätten ExxonMobil, och chefen för miljömyndigheten Scott Pruitt är två sådana exempel.
  • I sitt senaste budgetförslag vill Trump-administrationen bland annat ge mer finansiering till program som utvecklar olja, gas och kol samtidigt som man drar in pengar för förnybar energi.
  • Departementet som hanterar energieffektivitet och förnybar energi skulle enligt förslaget få 636 miljoner dollar istället för 2 miljarder.
  • Trump har sagt att USA ska bli världsledande på energimarknaden och skapa miljontals nya jobb genom att exportera olja, kol och gas.
Rex Tillerson, tidigare vd för oljebolaget Exxon Mobil och nuvarande utrikesminister i USA. Foto: TT

2. I sitt första politiska program nämndes inte ett ord om förnybar energi

Jobb, utrikespolitik, USA först. Men inte ett knyst om grön energi. När den nyblivne presidenten publicerade ett politiskt program i sex punkter vad det fossila bränslen som gällde för hela slanten. Bland annat lovade Trump-administrationen att omfamna olje- och gasrevolutionen för att skapa jobb och framgång till miljoner amerikaner – samt att lägga fokus på ren kol för att kunna återuppliva den amerikanska kolindustrin som man menat ”lidit för länge”.

Utsläpp från ett kolkraftverk i Newburg, Maryland. Foto: TT

3. Han ger inte mycket för den globala uppvärmningen

”Det är riktigt kallt ute, de kallar det en rejäl nedkylning, flera veckor tidigare än normalt. Jösses, vi skulle verkligen behöva en stor fet dos av global uppvärmning”, skrev Donald Trump på Twitter i oktober 2015. Och det, samt andra former av skepsis inför klimatförändringar, har sedan dess varit ett vanligt inslag i hans uttalanden i sociala medier. 

Här är ett axplock:

4. Hejdå till Obamas miljöreform

Kriget mot kol är över. Det var miljöminister Scott Pruitts budskap när han meddelade sitt beslut att skriva under ett förslag för att dra tillbaka Barack Obamas största miljöreform ”Clean Power Plan”. Med detta är det alltså adjö till programmet vars syfte varit att tvinga delstater i USA att minska utsläpp från kraftverk.

Scott Pruitt är chef för miljömyndigheten EPA. Foto: TT

5. Han gillar inte vindkraftverk, men vad är grejen med fåglarna?

Donald Trump verkar inte gilla vindkraftverk, i alla fall inte om man tittar tillbaka på hans twitterkonto. Anledningen? De dödar fåglar. I ett flertal inlägg har han vädrat sin oro kring detta:

Enligt den amerikanska myndigheten för fiske- och djurliv dör 174.000 fåglar varje år på grund av vindkraftverk. Donald Trump hänvisade istället till en studie som gjorts av den konservativa nyhetssajten ”Canada Free press” där siffran var svindlande 13-39 miljoner. 

Allra flest fåglar mister dock livet, enligt forskningen, i tassarna på lösa tamkatter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer