Se tre knep som spelbolag kan använda för att få dig att fortsätta satsa pengar. Foto: TT/Julie Jacobson

Lista: Tre knep spelbolag kan använda för att få dig att spela

Uppdaterad
Publicerad

Spelautomater drar in vinster på att de som spelar fortsätter satsa pengar – trots att maskinen är inställd på att huset ska vinna i längden. Enligt dokumentären “Spelbolagens hemligheter” kan spelbolag använda uppmuntrande musik eller en så kallad “nära miss” för att det ska kännas som att man håller på att vinna.

Enligt den australiensiska dokumentären “Spelbolagens hemligheter” kan fula knep som “nära missar” förekomma hos vissa spelföretag, för att den som spelar ska fortsätta satsa pengar.

– Speltillverkare skapar nära missar upp till tolv gånger oftare än om slumpen fick avgöra, menar Kevin Harrigan som är hasardspelsforskare vid University of Waterloo i Kanada.

Men enligt Magnus Lannersund på Svenska Spel är “nära missar” ingenting som förekommer på spelautomaterna i Sverige.

– Spelautomater är spel med högre risk och spelen är konstruerade så att det ska gå fort och de ska vara roliga. Men våra spel är helt slumpbaserade. Vi skapar inte fler nära vinster, säger Magnus Lannersund som är avdelningschef på Vegas.

“Kan göra mer”

På den svenska marknaden är Vegas den enda lagliga spelautomaten och i dagsläget finns det 4 300 spelmaskiner utplacerade på restauranger och bingohallar runt om i Sverige.

– För att spela på våra automater måste man logga in med bank-id och registrera sig, och beroende på hur mycket man spelar kommer vi följa upp det och ta kontakt med spelaren. På en internationell nivå har vi kommit långt vad gäller spelansvar, men sen kan man alltid göra mer.

Vill du veta mer om hur spelautomater och spelindustrin fungerar? Se dokumentären Spelbolagens hemligheter på SVT Play.

Fakta: Få hjälp med spelberoende

Har du eller någon du känner problem med spelande? Hit kan du vända dig med frågor och stöd. 

Nationella stödlinjen för spelberoende och deras anhöriga 

stodlinjen.se, 020 – 81 91 00 

1177 Vårdguiden om spelberoende 

1177.se 

Spelinspektionen 

Hjälper dig att stänga av dig själv från spel som kräver registrering. 

spelpaus.se 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.