Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reporter Anna-Maja Persson listar den tillträdande premiärministerns största utmaningar. Foto: TT/SVT

Lista: Tre utmaningar för premiärminister Rishi Sunak

Uppdaterad
Publicerad

Rishi Sunak har valts till Tory-partiets nya ledare och blir då även ny brittisk premiärminister. SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson listar några stora utmaningarna som väntar honom.

– Den brittiska ekonomin vinglar från kris till kris, säger hon.

Rishi Sunak tillträder som ledare för ett Tories med en stökig period bakom sig. Det är en turbulent tid för den brittiska ekonomin, och Sunaks företrädare Liz Truss kastade på fredagen in handduken sedan hon presenterat ett kritiserat förslag om sänkt inkomstskatt för höginkomsttagare.

– Rishi Sunak förväntas lägga båda tid och pengar på att lugna finansmarknaden efter Liz Truss budgetexperiment. Nya nedskärningar är att vänta och det blir en tuff vinter för många britter, säger Anna-Maja Persson.

Han måste dessutom ena ett djupt splittrat parti.

– Om Rishi Sunak ska kunna driva igenom sin politik måste han få Tory-ledamöterna att sluta upp bakom honom, säger Anna-Maja Persson.

I videon går Anna-Maja Persson igenom fler utmaningar som Sunak står inför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.