Lius vänner greps när de firade priset

Uppdaterad
Publicerad

En av Liu Xiaobos sympatisörer och vänner, ekonomiprofessorn Xia Yeliang säger via sin blogg på fredagskvällen att minst åtta personer gripits av polisen i Peking i samband med att de samlats för att fira att Liu Xiaobo vunnit priset.

Xia Yeliang är en av medförfattarna till manifestet Charta-08, som föreslår politiska reformer i Kina, med krav på öppenhet och demokrati. Xia skriver på sin blogg att de som gripits fortfarande hölls av polisen på olika ställen i Peking vid midnatt lokal tid.

Nyhetssändningar blockerades

Både BBC:s och CNN:s sändningar censurerades efter det att nyheten om att fredspriset tilldelats Liu Xiaob. Båda kanalerna sänds med några sekunders fördröjning i Kina och övervakas av staten.

När något olämpligt nyhetsinslag dyker upp kan de som övervakar sändningarna välja att censurera dem. Då visas en svart ruta under den tid inslaget var tänkt att visas. När inslaget är slut och sändningen går över till andra nyheter släpps bild och ljud på igen. Under fredagskvällen blockerades CNN och BBC vid flera tillfällen

Tyst i kinesisk media

Många kinesiska medier nämnde över huvudtaget inte fredspriset under fredagskvällen. Att jämföra med under torsdagen då Nobelpriset i litteratur presenterades och vinnaren snabbt fanns i de flesta kinesiska medier.

De som tog upp fredspriset under fredagen publicerade nästan uteslutande en text från den statliga nyhetsbyrån Xinhua med kort kommentar från det kinesiska utrikesdepartementet som skriver att Liu Xiaobo är en brottsling dömd enligt kinesisk lag och att det faktum att han fått fredspriset kommer att skada förhållandet mellan Kina och Norge.

Niklas Sjögren, Peking

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.