Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På bilder som fått spridning i sociala medier syns livvaktens kvicka ingripande. Säkerhetskonsulten Tom Schuterman går igenom – bild för bild – varför agerandet blivit så hyllat. Foto: Twitter

Livvakten hyllas: ”Gör alla rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Japans premiärminister Fumio Kishida utsattes för ett attentat under ett valmöte. Nu hyllas livvakten för det blixtsnabba agerandet.

– Det är sällan man blir så imponerad, säger säkerhetsexperten Tom Schuterman.

Fumio Kishida skulle hålla ett valtal i Wakayama då någon plöstligt kastade ett föremål mot honom. Filmer på en av livvakternas rådiga agerande har cirkulerat i sociala medier och Tom Schuterman, som tidigare bland annat jobbat med säkerhet åt prinsessan Madeleine, imponeras över hans snabba insats.

– Han gör ett fantastiskt avgörande. Han räddar hela situationen, säger Tom Schuterman.

Inom loppet av sekunder har livvakten stoppat föremålet, puttat undan det med foten och fällt ut sin ”ballistiska portfölj”, för att skydda premiärministern. Enligt Tom Schuterman är portföljen ett klassiskt redskap i personskyddsbraschen.

– Portföljen har många plastlager som ligger på varandra och kan skydda mot en granatattack, automatvapen eller en syraattack, säger han.

Premiärministern fördes bort från föremålet som kort efteråt exploderade. Ingen person skadades allvarligt och en gärningsman greps på plats.

I videon ovan tar Tom Schuterman oss igenom varför livvakten gör ”alla rätt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.