Foto: SVT

Skjutning utanför brittiska parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

En polisman har blivit knivskuren inne på det brittiska parlamentets område i centrala London. Angriparen sköts till döds. Dessutom ska flera människor ha blivit skadade på gatan utanför parlamentet. Myndigheterna har spärrat av området och betraktar i nuläget det inträffade som en terroristattack.

Tre eller fyra ”ljudliga smällar” följda av skrik hördes strax innan klockan 16 svensk tid vid det brittiska parlamentet i London. Ungefär samtidigt kom uppgifter om att en bil eller buss rammat flera personer på Westminster Bridge alldeles nära byggnaden.

Antiterror-styrkan på plats

Senare stod det klart att en person ska ha angripit och knivskurit en polisman inne på parlamentets område. Mannen ska sedan ha skjutits av polis, enligt Reuter har han avlidit. Den brittiska underrättelsetjänsten MI 5 uppger att det är för tidigt att spekulera om ett terrordåd, men polisen behandlar det som ett sådant.

En fotgängare död

Uppgifter gör också gällande att ett dussintal personer ska ha blivit skadade på Westminister bridge nära parlamentet. De ska ha blivit påkörda av antingen en buss eller en bil, men det finns ännu inga klara besked om detta  anses vara en attack eller en olyckshändelse.

Fyra personer ska ha fått allvarliga skador. En kvinna uppges senare ha avlidit, enligt sjukhuskällor.

– En person jag såg rörde sig inte över huvud taget. Jag ringde nödnumret och  ambulans var snabbt på plats och jag hörde dem säga att han var medvetslös. Om han överlevt vet jag inte, berättar ett ögonvittne för BBC.

Polis på plats i närheten av parlamentet i London strax efter händelsen under onsdagseftermiddagen. Foto: TT

Den brittiska anti-terror styrkan befinner sig på plats och tungt beväpnad polis har spärrat av stora delar av området där klocktornet Big Ben och flera andra av Londons landmärken ligger.

Vittne: rammade av bil

Den svensktalande journalisten August Graham har tagit sig till Westminster för SVT:s räkning:

– Jag ser mängder av polisbilar och ambulanspersonal i skottsäkra västar befinner sig på bron, på väg att ta hand om de skadade. En kvinna har berättat för mig att en bil eller taxi ska ha kört upp bland folk på trottoaren och mejat ner dem, men det är inga uppgifter som är bekräftade, berättar August Graham.

Räddningstjänsten ska snabbt ha skickat ambulanshelikopter till platsen. Tunnelbanestationen Westminster har stängts på uppmaning av polisen, meddelar kollektivtrafikmyndigheten Transport for London, enligt Reuters.

Premiärminister May i säkerhet

Attentatet inträffade när parlamentsledamöterna var samlade för frågestund med premiärminister Theresa May, som sägs befinna sig i säkerhet. David Lidington, talman i underhuset, uppmanar parlamentsledamöterna att stanna kvar i byggnaden.

Vittnen har berättat hur de har sett en medelålders springande man som bar på en kniv.-Vi tog bilder på Big Ben och då såg vi en massa människor som kom springande mot oss, säger Jayne Wilkinson till Sky News.Hon berättar att hon sedan hörde tre skott. Hon såg senare att mannen med kniven blivit träffad.

Londonpolisen uppmanar nu människor att undvika följande platser i London: Parliament Square, Westminister Bridge, Whitehall, Lambeth Bridge och tunnelbanestationen Embankment.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.