Ljusstarkaste supernovan hittills

Publicerad

Astronomer har dokumenterat den ljusstarkaste supernovan hittills. Den skapades i en gigantisk explosion när en stjärna 150 gånger större än solen sprängdes sönder, rapporterar det amerikanska rymdorganet Nasa.

Supernovor bildas när stora stjärnor kört slut på sitt eget bränsle och kollapsar. Enligt Nasa alstrade den exploderade stjärnan ett ljussken som var 50 miljarder gånger kraftigare än solljuset.

Supernovan kallas SN 2006gy och upptäcktes i september. Den inträffade 240 miljoner ljusår bort i en galax kallad NGC 1260. Det kan låta väldigt långt bort, men är i rymdsammanhang relativt nära jorden.

-Av alla exploderande stjärnor var detta kungen. Vi överraskades av hur ljusstark supernovan var och hur länge den var i full gång, säger Alex Filippenko, en av astronomerna på Nasa som observerade fenomenet i höstas, till AFP.

70 dagars ljusshow
Den spektakulära ljusshowen varade i 70 dagar och observerades av såväl Nasas rymdbaserade observatorium Chandra X-ray som optiska teleskop på jorden.

-Den har försvagats något efter 200 dagar men lyser faktiskt fortfarande lika starkt som när en normal supernova är som kraftigast, säger Nathan Smith, vid University of California i Berkeley som lett forskningsprojektet, till Reuters.

Enligt Smith frigjordes hundra gånger mer energi när SN 2006gy exploderade än när en normal supernova bildas.
-Det kan röra sig om den största stjärna som kan existera, omkring 150 gånger större än solen. Det har vi aldrig sett tidigare, säger han.

Supernova nära jorden?
Det finns en stor stjärna i vår egen Vintergata, Eta Carinae, 7 500 ljusår från jorden. Den tycks vara på väg att dö och nu spekuleras om att även dess dödskamp kan skapa en liknande supernova.

-Om det skulle ske skulle Eta Carinae lysa så starkt att vi skulle kunna se den på dagen och även läsa en bok i ljusskenet från den på natten, säger Dave Pooley vid University of California i Berkeley.

Det har dock inte registrerats någon supernova i Vintergatans galax på mer än 400 år.

Forskarna har uteslutit en alternativ förklaring till den gigantiska supernovan – att den skulle ha skapats när en vit dvärg av solens storlek exploderat.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer