Löfven deltog i minnesceremoni för Srebrenica

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven deltog på lördagen, tillsammans med världsledare och andra dignitärer, i en digital minnesceremoni för offren i massakern i Srebrenica i Bosnien-Hercegovina för 25 år sedan.

Ceremonin hölls vid minneskyrkogården i Potocari nära Srebrenica. På grund av coronasmittan fick arrangemanget skalas ner och en stor del av ceremonin skedde digitalt.

Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands president Frank-Walter Steinmeier och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var några deltagare som höll tal via videolänk. Även USA:s före detta president Bill Clinton deltog och talen lades ut löpande som om det vore en fysisk ceremoni.

– Det här får aldrig hända igen. Ett erkännande av offrens och deras familjers lidande är väsentligt för att gå vidare, sade Stefan Löfven (S) i sitt minnestal.

Han lyfte också fram att Sverige tog emot 60 000 flyktingar från Bosnien-Hercegovina under inbördeskriget och att de tog med sig minnen och erfarenheter som nu är en del av vår gemensamma historia.

Även Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen deltog i ceremonin.

– Efter ett kvarts sekel är Srebrenica fortfarande ett öppet sår i Europas samvete, sade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.