Statsminister Stefan Löfven under EU-toppmötet i Bryssel. Foto: TT

Löfven efter bakslaget i Bryssel: ”Det duger inte”

Uppdaterad
Publicerad

EU-toppmötet i Bryssel avslutades under fredagsnatten utan några större framsteg när det gäller åtgärder för att hantera flyktingkrisen. Beslutet för några veckor sedan att omfördela 160.000 flyktingar från Grekland och Italien till andra EU-länder är inte genomfört. Statsminister Stefan Löfven var inte nöjd efter toppmötet.

– Det duger inte att det är bara några få länder som tar ansvar. Jag har sagt ifrån att nu måste alla visa att man tar ansvar på riktigt. Finland har anmält att de är beredda att ta några från Italien, och det finns andra länder som har gjort det men dessvärre har det gått några veckor utan att det har fungerat, sade Stefan Löfven.

Det var fjärde gången under det senaste halvåret som EU:s stats- och regeringschefer möttes för att diskutera flyktingkrisen. Det förra toppmötet den 24 september beslutade att det i november ska inrättas så kallade ”hotspots”, mottagningscentraler, i Grekland och Italien. Där ska flyktingar identifieras och registreras.

Fortsatt diskussion

Sverige och Tyskland, som står för stor del av mottagandet, vill att flyktingarna därefter i fortsättningen ska fördelas på alla EU:s länder. Man talar om en ”permanent fördelningsmekanism”. Något beslut om en sådan blev det inte. Andra länder bromsar men toppmötet slog fast att kravet ska fortsatt diskuteras. 

– Jag hade självfallet gärna helst sett att det gått mycket snabbare men här gäller det att ligga på och vara ihärdig. Alla måste ta sitt ansvar, det är det som gäller, tyckte Stefan Löfven.

Mångmiljardstöd till Turkiet

Toppmötet handlade mycket om samarbete med Turkiet som hyser två miljoner flyktingar. EU-kommissionen har förhandlat fram en preliminär uppgörelse om en handlingsplan där Turkiet ska få mångmiljardstöd för att förbättra förhållandena för flyktingarna.

Ett av syftena är att få dem att avstå från att söka sig till Europa. I utbyte ska det bli enklare för turkar att få visum till EU. Men frågan om samarbete med Turkiet är känslig eftersom landet inte anses tillgodose mänskliga rättigheter.

– EU:s samarbete med Turkiet är självfallet viktigt och behöver utvecklas för att ge landet förutsättningar att kunna klara av den situationen. Men det utgår tydliga förväntningar på fortsatt reformering och en fördjupad demokratisering, sade statsminister Stefan Löfven.

”Mer för mer”

Enligt EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker rör det sig ändå inte om någon särbehandling av Turkiet.

– Jag vill vara tydlig. Vi är överens med våra turkiska partner om att visumprocessen kommer att skyndas på. Men det betyder inte att vi går ifrån grundkriterierna, sade Juncker på sin presskonferens efter toppmötet.

– Som för alla andra partner i krisen måste ”mer för mer”-principen gälla. Om ni hjälper oss, så hjälper vi er. Så enkelt är det, sade permanente ordföranden Donald Tusk.

”Inte mer än rimligt”

Angela Merkel sa vid en presskonferens att ledarna för EU-länderna enats om att öppna dörren för Turkiets vilja att gå med i unionen, men att inga löften lämnats.

– Eftersom Turkiet redan satsat närmare sju miljarder euro på att ta emot människor på flykt, är det inte mer än rimligt att EU nu skjuter till mer medel de kommande åren, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.