Stefan Löfven intervjuas inför EU:s informella toppmöte i Salzburg. Foto: Lars Larsson/TT

Löfven efter toppmötet: Överens om samarbete med länder utanför EU

Publicerad
Efter dagens EU-toppmöte i Salzburg i Österrike säger landets förbundskansler Sebastian Kurz att man är överens om ett djupare samarbete med Egypten om migration. Statsminister Stefan Löfven säger att det är bra om samarbetet med länder utanför EU byggs ut.
– Då är det färre människor som kommer att dö på Medelhavet.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk ska träffa Egyptens president al-Sisi på söndag. Han säger att EU också ska vända sig till andra afrikanska partner och även ordna ett toppmöte med Arabförbundet i februari.

– Vi är överens om att vi behöver det här samarbetet med länder utanför EU som vi har haft, konstaterar statsminister Stefan Löfven om Egyptensamarbetet.

Jämför med klassiskt bistånd

Statsminister Stefan Löfven säger att det är bra om samarbetet byggs ut, då kommer färre människor att dö på Medelhavet, säger Löfven, som jämför samarbetet med klassiskt bistånd.

– Hela den svenska biståndsverksamheten under alla dessa år syftar till att förbättra människors liv där de bor och där de helst av allt vill bo. Så för mig är det inte något konstigt att vi har ett bra samarbete med den afrikanska kontinenten för att skapa så bra villkor som möjligt så man inte behöver fly och riskera sitt liv, säger statsministern.

”Förutsätter att alla tar sitt ansvar”

När det gäller de många säkerhets- och skyddsfrågor som ledarna också diskuterade betonar Löfven behovet av att utreda mer, exempelvis kring utökandet av gränsbevakningen Frontex.

Vad gäller omfördelningen av asylsökande hoppas Löfven att kritikerna ska börja förstå nödvändigheten i ett omfördelningssystem.

– Det är många som ger uttryck för att det är helt nödvändigt. Det är illa nog om vi inte löser problemet för det försvagar EU, men de länder som nu är motstridiga måste se att de samtal som vi nu för med länder i Afrika förutsätter att alla länder är med och tar sitt ansvar, säger Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer