”Det är uppenbart att det inte fungerade tillräckligt bra.” sa Stefan Löfven (S) om EU-samarbetet i början av coronakrisen. Foto: TT

Löfven: EU-samarbetet inte bra i början

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven medger att samarbetet mellan EU-ledarna inte fungerade tillräckligt bra i början av coronakrisen men påpekade samtidigt att det blivit bättre.

– Vi visar också att vi kan lösa problem, sa han under torsdagens pressträff.

EU-samarbetet fungerade inte tillräckligt bra i början av krisen menar Stefan Löfven och lyfte som exempel hur enskilda länder tidigt tog beslut om att stänga gränserna utan att koordinera det med övriga EU-länder.

– Det är uppenbart att det inte fungerade tillräckligt bra. Vi hade också behövt ha en snabbare respons för att få fram materiel, sa Löfven.

Coronapandemin

Därefter har det blivit bättre menade statsministern och nämnde transporter av medicinsk skyddsutrustning inom EU som ett exempel på en insats som fungerat bra.

Löfven fick frågan om han upplevde att samarbetssvårigheterna fortfarande märktes under torsdagens möte mellan EU:s stats- och regeringschefer.

– Nej jag tycker inte det, sa han och fortsatte:

– Det är inte så att det fungerar perfekt, vi ser att vi fortfarande har brister men vi ser också att vi har en gemensam ambition och alla vill att detta ska fungera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet