Löfven efter nobben: ”Jag vill gratulera Italien”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska regeringens representant på plats i Lausanne, ministern Peter Eriksson, tror att ekonomiska garantier från den italienska regeringen kan ha fällt OS-avgörandet till deras fördel.

Statsminister Stefan Löfven kommenterar kort beskedet med att gratulera Italien och lyfter fram att ”idrottsrörelsen är stark i vårt land”.

Den svenska OS-kandidaturen har omfamnats stort av regeringens företrädare inför dagens avgörande omröstning.

Statsminister Stefan Löfven har befunnit sig i schweiziska Lausanne under dagen men landade strax innan klockan 19 i Paris för ett annat idrottsevenemang – den svenska åttondelsfinalen i fotbolls-VM.

Han kommenterar OS-beskedet i ett skriftligt svar till SVT Nyheter:

”Först av allt vill jag gratulera Italien. Idrottsrörelsen är stark i vårt land och det finns ett stort engagemang för ett Vinter-OS. Alla ideella krafter inom svensk idrott är en enorm tillgång för Sverige och har så varit under kandidaturen.”, skriver Löfven.

Peter Eriksson: ”Sorgligt”

Peter Eriksson (MP) är också på plats i Lausanne som representant för den svenska regeringen och beskriver OS-beskedet som ”sorgligt”.

– Jag tror verkligen att det hade varit en stor och fin sak för den svenska idrottsrörelsen om vi fått vinterspelen till Sverige, säger han till SVT Nyheter.

Ekonomiska garantier

Peter Eriksson tror att den italienska regeringens ekonomiska garantier för vinterspelen kan ha fällt avgörandet till Italiens fördel.

– Vi omfamnade de nya normerna från IOK helt och fullt från svensk sida och det kanske inte alla här var beredda på, säger han till SVT Nyheter och fortsätter:

– Vi har från svenskt håll hela tiden sagt att garantier från regeringen får kostnaderna att dra iväg. Det är ett av skälen till att vi fått de här enormt kostnadsdrivna projekten tidigare och det vill inte vi ställa upp på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.