Frankrikes president Emmanuel Macron och Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina vid toppmötet i Paris. Foto: TT

Löfven på klimatmötet: ”Måste gå betydligt snabbare”

Uppdaterad
Publicerad

På tvåårsdagen av det stora klimatavtalet i Paris samlas återigen världens ledare för att rädda världen.

– Klimatfrågan är den största frågan som vår generation har att hantera. Omställningen till ett hållbart samhälle måste gå betydligt snabbare, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en svensk pressträff i Paris inför dagens toppmöte.

Tillsammans med klimatminister Isabella Lövin (MP) ska Löfven delta i olika möten under dagen för att sätta fokus på klimatutmaningarna.

Totalt träffas nu ett 50-tal regeringschefer. Mötesvärden, Frankrikes president Emmanuel Macron, hoppas fortfarande att USA:s president Donald Trump ska ändra sig och hålla kvar vid Parisavtalet på nationell nivå.

#vårtklimat

Akut läge

Men han betonar i en intervju med Le Monde att läget är akut och manar övriga länder att öka insatserna för att stoppa klimatförändringarna.

– Vi är väldigt långt ifrån att nå målet i Parisavtalet om att begränsa uppvärmningen till under två grader, säger Macron.

Löfven säger till SVT att det är mycket viktigt att hålla i Parisavtalet.

– USA säger att man vill dra sig ur, men alla andra länder säger att de ska hålla i det. Vi vet dessutom att ganska många av delstaterna i USA säger att de vill vara med i den här omställningen, berättar Löfven för SVT Nyheters Europakorrespondent Christoffer Wendick på plats i Paris.

”Starkt samarbete med industrin”

Konkret handlar klimatmötet i Paris om att styra näringsliv, investerare och finansmarknader till klimatmässigt hållbara projekt.

– Vi har ett starkt samarbete med industrin för att se till att vi kan tillverka stål utan kol. Så vi tar steg, men vi behöver också göra mer, inte minst i den finansiella sektorn för att se till att företag investerar mycket mer i det gröna.

Håller de svenska företagen takten?

– Det går naturligtvis att göra mer även där. Men jag uppfattar att det finns en beslutsamhet hos svenska företag. Man vill göra rätt och vara en del i den här omställningen och man ser stora affärsmöjligheter, avslutar Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet